ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Επιληψίας

12 Φεβρουαρίου 2024, 07:00

images

Ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Επιληψίας / International Epilepsy Day, έχει οριστεί η 12η Φεβρουαρίου 2024, που αποτελεί την τελευταία Δευτέρα πριν από τις 14 Φεβρουαρίου, καθώς αναφέρεται ότι ο ίδιος ο Άγιος Βαλεντίνος έπασχε από επιληψία. Ιστορικά, επιληψία είχαν πολλοί διάσημοι όπως οι: Φιόντορ Ντοστογιέφσκι (συγγραφέας), Βίνσεντ βαν Γκόνγκ (ζωγράφος), Έντγκαρ Άλλαν Πόε (συγγραφέας), Ισαάκ Νεύτων (επιστήμων), Λεονάρντο ντα Βίντσι (καλλιτέχνης), Λόρδος Βύρων (ποιητής), Μιχαήλ Άγγελος (καλλιτέχνης), Ναπολέων Βοναπάρτης (Γάλλος μονάρχης), Πέτερ Τσαϊκόφσκι (συνθέτης), Πυθαγόρας (μαθηματικός).

Η Παγκόσμια Ημέρα, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, ώστε τα άτομα με επιληψία να αποτελούν ισότιμα μέλη του κοινωνικού συνόλου με ίσα δικαιώματα στην εργασία, στη διασκέδαση και σε κάθε άλλη έκφραση της ζωής τους. Εξάλλου, η επιληψία είναι μια συχνή εγκεφαλική διαταραχή, που, από μόνη της, αν δεν υπάρχουν άλλες διαταραχές, δεν μπορεί να εμποδίσει τα άτομα να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.

Ειδικότερα, με σύνθημα «Δώσε το ΣΤΙΓΜΑ σου, μην ΣΤΙΓΜΑΤΙΖΕΙΣ», ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας, διοργανώνονται μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες.

Παράλληλα, δημιουργήθηκε infographic - αφίσα με σημαντικές πληροφορίες για την επιληψία:

Η επιληψία

Οι επιληπτικές κρίσεις είναι γνωστές από την πρώιμη ιστορία και η επιληψία ως ασθένεια είναι γνωστή για περισσότερο από 4000 χρόνια. Η λέξη επιληψία προέρχεται από την λέξη «επιλαμβάνειν» που σημαίνει «αιφνίδια κατάληψη ή κυριαρχία πάνω σε κάποιον».  

Ο όρος «επιληψία» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Ιπποκράτη (460-357 π.χ.) και τον Αριστοτέλη (384-322).

Η συχνότητα της επιληψίας είναι περίπου 0,8% του γενικού πληθυσμού. Πάνω από 65 εκατομμύρια έχουν επιληψία παγκοσμίως και περίπου έξι εκατομμύρια στην Ευρώπη. Ποσοστό 85% ζει στις αναπτυσσόμενες σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες χώρες, κυρίως λόγω της αυξημένης συχνότητας εγκεφαλικών τραυματισμών και της πλημμελούς υγειονομικής φροντίδας.

Στην Ελλάδα, περισσότερα από 80.000 άτομα έχουν επιληψία και 20.000 περίπου είναι παιδιά.

Η επιληψία είναι μια συχνή εγκεφαλική διαταραχή, η οποία με τη σωστή διάγνωση και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή αντιμετωπίζεται επιτυχώς, τα άτομα ζουν μια φυσιολογική ζωή και καταλαμβάνουν ανώτατα αξιώματα. Ωστόσο, περίπου το 30% των ανθρώπων με επιληψία που ζουν στις ανεπτυγμένες χώρες, δεν αντιμετωπίζονται σωστά και ένα ποσοστό 25% των ανθρώπων παρουσιάζουν κρίσεις ανθεκτικές στην αγωγή. Δυστυχώς, τα άτομα με επιληψία και κυρίως τα άτομα που συνεχίζουν να κάνουν κρίσεις στιγματίζονται κοινωνικά. Επιπλέον, η έλλειψη της σωστής αντιμετώπισης, επιφέρει τεράστια οικονομική επιβάρυνση στα εθνικά συστήματα υγείας.

Σήμερα υπάρχουν σημαντικές θεραπευτικές προσεγγίσεις που εάν χορηγηθούν σωστά, βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα. Η σωστή ενημέρωση, αντιμετώπιση, έρευνα και η νομοθεσία παραμένουν βασικά ζητήματα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με επιληψία.

Σχετικά Άρθρα