ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2021: Η πανδημία απαιτεί να συνδεθούμε πάλι με την πραγματικότητα

29 September 2021, 09:00

images

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο παρά την πανδημία και τους διάφορους καρκίνους που αποτελούν επίσης συχνές αιτίες απώλειας της ζωής. Βασικοί παράγοντες κινδύνου αποτελούν το κάπνισμα, ο διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, η παχυσαρκία και η υπερλιπιδαιμία ενώ πρόσφατα ενοχοποιήθηκε και η μόλυνση της ατμόσφαιρας. Εξάλλου, η πανδημία ήρθε να προστεθεί στα προβλήματα των ασθενών με καρδιαγγειακή νόσο καθώς -όπως έγινε σαφές από την αρχή- διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά σε περίπτωση επαφής με τον ιό SARS- Cov-2. 

Το μήνυμα της παγκόσμιας καμπάνιας ευαισθητοποίησης για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2021 είναι να συνδεθούμε. 

Δείτε το βίντεο:

 

H μεγάλη απώλεια βάρους είναι ικανή να αποτρέψει τους περισσότερους καρδιαγγειακούς κινδύνους που συνδέονται με την παχυσαρκία. Την άποψη αυτή επιβεβαίωσε συγχρονική ανάλυση του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ και παρουσιάστηκε στην διαδικτυακή Ετήσια Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD). Σύμφωνα με τα δεδομένα που αφορούσαν μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, ο κίνδυνος εμφάνισης της υπέρτασης και δυσλιπιδαιμίας ήταν παρόμοιος σε Αμερικανούς που ήταν παχύσαρκοι (αλλά τώρα διατηρούσαν ένα υγιές βάρος) και εκείνους που διατηρούσαν ένα υγιές βάρος όλη τους τη ζωή.

Ωστόσο, παρόλο που ο κίνδυνος εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μειώθηκε με την απώλεια βάρους, παρέμεινε αυξημένος σε άτομα που παλαιότερα ήταν παχύσαρκα σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν ποτέ πρόβλημα αυξημένου βάρους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου σε 20.271 ενήλικες Αμερικανούς (ηλικίας 20-69 ετών), συγκρίνοντας εκείνους που ήταν παχύσαρκοι αλλά διατηρούσαν ένα υγιές βάρος τουλάχιστον το τελευταίο έτος (326) με όσους είχαν πάντα ένα υγιές βάρος (6.235) και εκείνους που σήμερα ήταν παχύσαρκοι (13.710). Συγκεκριμένα, συνέκριναν τον επιπολασμό της υπέρτασης, της δυσλιπιδαιμίας και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μεταξύ των ομάδων.

Σε σύγκριση με όσους πάντα διατηρούσαν ένα υγιές βάρος, όσοι ήταν παχύσαρκοι είχαν μέχρι και τριπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη σε σύγκριση με εκείνους που δεν ήταν ποτέ παχύσαρκοι. Αντίστοιχα, τα παχύσαρκα άτομα είχαν μέχρι και επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη, ενώ διέτρεχαν επίσης και τον κίνδυνο υπέρτασης και δυσλιπιδαιμίας.

Συνοψίζοντας, η επικεφαλής της έρευνας Δρ Maia Smith, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο St. George, σημειώνει για τη σημασία της απώλειας βάρους: «Η απώλεια βάρους είναι δύσκολη αλλά ιδιαίτερα σημαντική για την καρδιαγγειακή υγεία. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η απώλεια βάρους και η διατήρηση του είναι δύσκολη. Σχεδόν όλοι στο αρχικό μας δείγμα που ήταν παχύσαρκοι, παρέμειναν στο ίδιο βάρος. Αλλά μην απελπίζεστε: Αν καταφέρετε να χάσετε βάρος, σίγουρα αντιστρέφετε σημαντικά προβλήματα υγείας. Η καλύτερη στιγμή για να φροντίσετε να είστε υγιείς ήταν... πριν από 20 χρόνια. Η δεύτερη καλύτερη ώρα είναι τώρα».

Σχετικά Άρθρα