ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας: Πιο δύσκολη η ζωή των ασθενών εν καιρώ πανδημίας

12 Οκτωβρίου 2021, 09:00

images

"Οι ρευματοπαθείς είναι «εγκλωβισμένοι» στην κρίση της  πανδημίας της νόσου COVID-19, με τους περισσότερους να  ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για σοβαρή νόσηση" είναι το μήνυμα που προσπαθούν να μεταδώσουν η EULAR και η ΕΛΕΑΝΑ  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας (12 Οκτωβρίου). Η Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας καθιερώθηκε από την European League Against Rheumatism/EULAR, στην οποία η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. αποκλειστικά εκπροσωπεί τους Έλληνες ρευματικούς ασθενείς.  

«Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι το σύνολο του πολιτικού κόσμου, κατά της μάχης ενάντια στον κορωνοϊό, έχει αγνοήσει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των πασχόντων από χρόνια νόσο. Θα έπρεπε ίσως να  θεσπιστεί ένα επιπλέον ξεχωριστό σύστημα ιατρικής περίθαλψης για τους κατ’οίκον ασθενείς που βρίσκονται στη χρόνια φάση της νόσου, ανεξάρτητα από τα μέτρα ελέγχου μετάδοσης της νόσου. Περισσότερη υποστήριξη για αυτούς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Η πρόληψη των νοσημάτων και των προβλημάτων υγείας, η αναβάθμιση του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος καθώς και η διαμόρφωση υγιεινών στάσεων και συμπεριφορών θα έπρεπε να είναι οι βασικοί στόχοι και οι εχθροί απέναντι στην όποια πανδημία απειλεί την ανθρωπότητα» αναφέρει η πρόεδρος της ΕΛΕΑΝΑ, Αθανασία Παππά.

Στην Ελλάδα και την Κύπρο οι ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις, ταλαιπωρούν το 27% του πληθυσμού υπογραμμίζει η κα Καίτη Αντωνοπούλου, ταμίας και External Communications Director της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. Περίπου το 40% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα αποχωρεί από την αγορά εργασίας 5 χρόνια μετά την διάγνωση λόγω της κατάστασης του. "Όσο μεγαλύτερη η σοβαρότητα της ασθένειας, τόσο περισσότερες μέρες εργασίας χάνονται, γεγονός που εμφανίζεται εντονότερα όταν υπάρχουν και κινητικά προβλήματα", καταλήγει η κα Αντωνοπούλου.

Από το Οκτώβριο 2020, το Τμήμα Εθνικού Εστιακού Πόλου & Πολιτικών Προαγωγής της Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία - του Ευρωπαϊκού Οργανισμού  για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (European Agency for Safety and Health at Work, EU-OSHA), εργάζεται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας για τους Ασφαλείς και Υγιείς Χώρους Εργασίας, 2020-2022  με κεντρικό μήνυμα "Μειώστε την καταπόνηση" και βασικό αντικείμενο τη διαχείριση και πρόληψη των μυοσκελετικών παθήσεων που σχετίζονται με την εργασία.


Σχετικά Άρθρα