ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ουρολοιμώξεις: Οι δύσκολοι αλλά συχνοί «επισκέπτες» των καλοκαιρινών διακοπών

14 Αυγούστου 2019, 07:36

images

Η ουροδόχος κύστη είναι ένα όργανο χαμηλά στην κοιλιά που μοιάζει με μπαλόνι αποτελούμενο από μυς. Μαζεύει τα ούρα που φτάνουν σε αυτήν από τους νεφρούς με αποτέλεσμα να φουσκώνει δημιουργώντας μας την αίσθηση ότι πρέπει να πάμε τουαλέτα. Ενώ όταν αδειάζει, ξαναγυρίζει στο κανονικό της μέγεθος και σταματάει να μας ενοχλεί.

Πλην όμως το καλοκαίρι για διάφορους λόγους η κύστη μας προσβάλλεται εύκολα από μικρόβια, δηλαδή παθαίνει ουρολοιμώξεις, και μας προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα όπως είναι το αίσθημα καύσου, ο κνησμός και ο πόνος κατά την ούρηση.

Για να αποφύγουμε τις ουρολοιμώξεις, ρωτήσαμε τον πρόεδρο της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας να μας συμβουλεύσει τι να προσέχουμε. Μας συστήνει ο χειρουργός ουρολόγος, Δρ Ηρακλής Πούλιας:

1.Το πρώτο είναι να καταναλώνουμε πολύ νερό ανάλογα και με τη δραστηριότητα που έχουμε. Ταυτόχρονα να τρώμε και πολλά φρούτα και λαχανικά που επίσης περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού. Προσοχή στην κατανάλωση νερού πρέπει να δείχνουν μόνο οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια και καρδιοπάθειες.

2. Να μην καταναλώνουμε πολύ αλκοόλ και καφέ επειδή αυξάνουν τη διούρηση και επιδεινώνουν τυχόν προβλήματα.

3. Να φροντίσουμε να μην έχουμε δυσκοιλιότητα τρώγοντας πολλά τρόφιμα με ίνες. Η συσσώρευση κοπράνων στο έντερο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ουρολοιμώξεις καθώς το έντερο πιέζει εσωτερικά την κύστη και δεν την αφήνει να διασταλεί φυσιολογικά.

4. Να πηγαίνουμε στην τουαλέτα όποτε το έχουμε ανάγκη και να μην «κρατάμε» τα ούρα επί ώρες.

5. Όταν πηγαίνουμε τουαλέτα να ουρήσουμε είναι σημαντικό να αδειάζουμε εντελώς την κύστη.

6. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είναι καλό να ουρούν μετά το σεξ για να αποβάλλουν από την περιοχή βακτήρια.

7. Να κρατάμε στεγνή και καθαρή την περιοχή αποφεύγοντας τα συνθετικά εσώρουχα και τα κολλητά ρούχα ειδικά το καλοκαίρι.

Σχετικά Άρθρα