ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όσοι μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

14 September 2023, 07:00

images

Nέα μελέτη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που ξενυχτούν, είναι πιο πιθανό να έχουν ανθυγιεινές συμπεριφορές τρόπου ζωής και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με εκείνους που ξυπνούν νωρίς.

Το να είστε «νυχτοπούλια» δεν σημαίνει να ξενυχτάτε για να πηγαίνετε σε πάρτι. Αφορά στην κιρκαδική προτίμηση ενός ατόμου ή το φυσικό ρολόι του οργανισμού που είναι εν μέρει γενετικά ρυθμισμένο, ώστε το συγκεκριμένο άτομο να μένει ξύπνιο μέχρι αργά.

Μία ανάλυση δεδομένων από περισσότερες από 60.000 γυναίκες νοσοκόμες που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses' Health Study II , αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που ξενυχτούν ήταν πιο πιθανό να ακολουθούν ανθυγιεινές δίαιτες, να ασκούνται λιγότερο, να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, να κοιμούνται λιγότερες ώρες και να καπνίζουν τσιγάρα, από τους πρωινούς τύπους, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine.

Οι ξενύχτηδες είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη -  το ποσοστό άγγιξε περίπου το 19%, αφού οι ερευνητές υπολόγισαν τον αντίκτυπο των ανθυγιεινών συνηθειών που σχετίζονται με το ξενύχτι. Και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο στοιχείο στο να ξυπνάτε αργότερα μέσα στη μέρα που αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη.

«Ένας αυξημένος κίνδυνος κατά 19%, μετά την προσαρμογή για άλλους παράγοντες, είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Tianyi Huang, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και αναπληρωτής επιδημιολόγος στο Brigham and Women's Hospital στη Βοστώνη.  

Μεταξύ των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη, το 11% ανέφερε ότι έμεναν ξύπνιες μέχρι αργά, ενώ το 35% είπε ότι ξυπνούσαν πολύ νωρίς.

Η νέα έρευνα είναι η πιο πρόσφατη απόδειξη του ότι τα «νυχτοπούλια» - ή έστω το να νιώθετε πιο ενεργητικοί τη νύχτα - μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία. Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει το ξενύχτι με την παχυσαρκία και τις καρδιακές παθήσεις.

Τέλος, η νέα μελέτη είναι «πραγματικά ενδιαφέρουσα», αλλά δεν αποδεικνύει ότι το ξενύχτι  προκαλεί αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, δήλωσε ο ειδικός ύπνου Δρ James McGuirk, επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Νάσβιλ του Τενεσί.

Σχετικά Άρθρα