ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου σε ηλικιωμένους με χρόνια νεφρική νόσο

08 Δεκεμβρίου 2023, 07:00

images

Oι στατίνες, μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης, μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου στους ηλικιωμένους με χρόνια νεφρική νόσο, αλλά χωρίς ιστορικό αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσος, γνωστή και ως αθηροσκλήρωση, περιλαμβάνει τη συσσώρευση πλάκας στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, υποστηρίζει προηγούμενη έρευνα που δείχνει τα οφέλη της χρήσης στατινών για πρωτογενή πρόληψη σε άτομα με χρόνια νεφρική νόσο, έγραψαν οι ερευνητές.

H Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών (USPSTF) συνιστά τη λήψη στατινών σε ορισμένους ενήλικες που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο. Οι τρέχουσες κλινικές οδηγίες συνιστούν στα άτομα με μέτρια χρόνια νεφρική νόσο να ξεκινήσουν θεραπεία με στατίνες λόγω του κινδύνου αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου.

«Ωστόσο, οι κατευθυντήριες γραμμές δεν κάνουν διαφοροποίηση μεταξύ πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης», ή εκείνων με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, έγραψαν οι ερευνητές. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για περισσότερους από 14.000 ηλικιωμένους με χρόνια νεφρική νόσο και χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. Όσοι λάμβαναν στατίνες, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

«Αυτή η μελέτη ενισχύει τη σημασία της προληπτικής φροντίδας σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο», δήλωσε ο Δρ Jesse Yang, καρδιολόγος και ανώτερος αντιπρόεδρος ιατρικής διαχείρισης της εταιρείας νεφρικής φροντίδας Somatus, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

«Οι στατίνες, συνδυαστικά με άλλη μέθοδο προληπτικής φροντίδας, λειτουργούν για την πρόληψη αρνητικών αποτελεσμάτων για αυτούς τους ασθενείς σε κίνδυνο και τους βοηθούν να ζήσουν πιο υγιή και διαρκέστερη ζωή», είπε στο Healthline.

Ωστόσο, απαιτείται πρόσθετη έρευνα για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής, ενώ πρέπει να διασαφηνιστεί εάν η χρήση στατινών ωφελεί όλες τις κατηγορίες πληθυσμών με τον ίδιο τρόπο.


Σχετικά Άρθρα