ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι λάθος κινήσεις όταν παθαίνουμε έγκαυμα- Τι πρέπει να κάνουμε

16 Αυγούστου 2023, 10:00

images

Στα ηλιακά αλλά και στα εγκαύματα που παθαίνουμε συχνά στην κουζίνα τείνουμε να ακολουθούμε όλες τις συμβουλές για ...γιατροσόφια που έχουμε ακούσει στη ζωή μας αλλά σπανίως πράττουμε το σωστό.

Ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για πρώτες βοήθειες που όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε.

Έγκαυμα ηλιακό

Ψυχρές κομπρέσες και ειδικές ενυδατικές λοσιόν με αλόη βέρα και βιταμίνη Α από το φαρμακείο μπορούν να μάς βοηθήσουν να συνέλθουμε γρήγορα. Για ιδιαιτέρως εκτεταμένα εγκαύματα ή εγκαύματα που έχουν προκαλέσει φουσκάλες αλλά και για εγκαύματα σε παιδιά ή μωρά συστήνεται να καταφεύγουμε σε γιατρό.

Έγκαυμα από ζεστά υγρά ή καυτές επιφάνειες

Παιδιά αλλά και ενήλικες παθαίνουν εγκαύματα μέσα στο σπίτι, είτε από καυτό νερό ή λάδι, είτε από το σίδερο σιδερώματος είτε από τον φούρνο ψησίματος. Ο γενικός κανόνας πρώτων βοηθειών για τα θερμικά εγκαύματα είναι όσο το δυνατό η πιο άμεση μείωση του θερμικού φορτίου της περιοχής που έχει καεί, δηλαδή να την βάλουμε (πρόκειται συνήθως για το χέρι μας) κάτω από τρεχούμενο νερό επί αρκετή ώρα.

Απαγορεύεται κάθε χρήση βαζελίνης, οδοντόκρεμας και πάγου όπως και να τραβήξουμε απότομα ρούχα και κοσμήματα από την περιοχή που κάηκε. Πρέπει πρώτα να βεβαιωθούμε κάτω από το νερό ότι δεν θα παρασύρουν μαζί και το δέρμα μας... Απαγορεύεται επίσης η χρήση γάζας ή αυτοκόλλητου προστατευτικού στην περιοχή.

Συνήθως μία κρέμα για εγκαύματα από το φαρμακείο αρκεί για τις επόμενες ώρες και ημέρες. Αλλά αν το έγκαυμα είναι εκτεταμένο και βαθύ τότε απαιτείται η επίσκεψη σε νοσοκομείο.




Σχετικά Άρθρα