ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θερμοπληξία: Πως την αναγνωρίζουμε και ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες

17 Ιουλίου 2023, 10:00

images

Η θερμοπληξία προκαλείται από την παρατεταμένη έκθεση ή σωματική δραστηριότητα σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος που συνδυάζονται με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και άπνοια. Μπορεί να συμβεί εντός και εκτός κτηρίων και αυτοκινήτων.

Στις συνθήκες αυτές, ο μηχανισμός αποβολής θερμότητας (ιδρώτας) και ο θερμορυθμιστικός μηχανισμός στον εγκέφαλο παύουν να λειτουργούν. Έτσι διαφοροποιείται από τον πυρετό πάνω από 41 βαθμούς που οφείλεται σε άλλα αίτια.

Τα πρώιμα συμπτώματα της θερμοπληξίας, είναι ο έντονος πονοκέφαλος, η ζαλάδα, η τάση για λιποθυμία, η ταχυπαλμία, η δυσκολία στην αναπνοή, το υγρό δέρμα και οι κράμπες στην κοιλιά και τα πόδια.

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, θα παρατηρήσουμε υψηλό πυρετό, κόκκινο και ζεστό δέρμα, απουσία εφίδρωσης, εμετούς και διάρροιες, υπόταση, γρήγορο αλλά αδύναμο σφυγμό, γρήγορη αναπνοή και ψευδαισθήσεις με σύγχυση έως και απώλεια συνείδησης από τον ασθενή.

Η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια ακόμη και θάνατο, εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα και κατάλληλα. Έτσι, όταν υπάρχει υποψία θερμοπληξίας, οι πρώτες βοήθειες μπορεί να είναι σωτήριες:

- Μεταφέρουμε το άτομο σε μέρος σκιερό και δροσερό, αν είναι δυνατόν σε κλιματιζόμενο εσωτερικό χώρο.

- Χαλαρώνουμε ή και αφαιρούμε εντελώς τα ρούχα του.

- Ρίχνουμε στο πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος του δροσερό νερό. Εάν δεν έχει συνέλθει,  τοποθετούμε κρύες κομπρέσες ή παγοκύστεις (παγάκια μέσα σε ένα πανί) σε λαιμό, βουβωνικές χώρες και μασχάλες.

- Εάν επικοινωνεί με το περιβάλλον, του δίνουμε υγρά με μικρή ποσότητα αλατιού (3-4 φορές ανά ώρα). Αποφεύγουμε τα ποτά με αλκοόλ ή καφεΐνη.

- Σε περίπτωση εμέτων γυρίζουμε το άτομο σε πλαγία θέση ώστε να μην πάθει εισρόφηση. 

- Καλούμε άμεσα σε ιατρική βοήθεια ώστε να μεταφερθεί το συντομότερο σε νοσοκομείο.

Ομάδες υψηλού κινδύνου για θερμοπληξία είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, τα μικρά παιδιά (από νεογέννητα ως και 12 ετών), οι παχύσαρκοι, οι υπερτασικοί, οι καρδιοπαθείς, οι νεφροπαθείς, οι πνευμονοπαθείς και όσοι υποφέρουν από άνοια καθώς ξεχνούν να καταναλώσουν νερό και δεν μπορούν να αυτοπροστατευθούν γενικά.


Σχετικά Άρθρα