ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο ΠΟΥ συμβουλεύει να προσέχουμε περισσότερο την όρασή μας

15 Οκτωβρίου 2022, 09:00

images

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημερώνει ότι ένας στους τρεις κατοίκους του πλανήτη (δηλαδή 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι,) έχουν διαταραχή στην κοντινή ή την μακρινή όρασή τους. Από τους ασθενείς αυτούς, το 1 δισεκατομμύριο, είτε δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμα την οφθαλμοπάθειά του, είτε θα μπορούσε να την έχει εξ αρχής αποφύγει.

Σε αυτό το 1 δισεκατομμύριο συμπεριλαμβάνονται 826 εκατομμύρια άνθρωποι που χρειάζονται γυαλιά πρεσβυωπίας αλλά ...δεν έχουν. Συμπεριλαμβάνονται επίσης ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή διαταραχή της όρασης ή τύφλωση, λόγω παθήσεων όπως ο καταρράκτης (94 εκατομμύρια), το γλαύκωμα (7,7 εκατομμύρια) και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (3,9 εκατομμύρια).

«Η όραση είναι μία πολύτιμη αίσθηση, η οποία επηρεάζεται από πολλές συνήθειες του τρόπου ζωής, από την κληρονομικότητα και από την ηλικία. Οι παθήσεις των ματιών που την πλήττουν είναι πολλές και πολύ συνηθισμένες. Δυστυχώς, όμως, μπορεί να μην γίνουν αντιληπτές για μεγάλο χρονικό διάστημα, διότι στα αρχικά στάδιά τους δεν προκαλούν πάντοτε συμπτώματα», αναφέρει ο Δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, χειρουργός - οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντικές για την αποφυγή της μόνιμης μείωσης της όρασης που προκαλούν παθήσεις όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ή η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας».

Η Διεθνής Υπηρεσία Πρόληψης της Τύφλωσης (International Agency for the Prevention of Blindness, IAPB) δημοσίευσε ένα σύντομο κουΐζ έξι ερωτήσεων, με τις οποίες όλοι μπορούν να αξιολογήσουν αν φροντίζουν σωστά την όρασή τους.

 Οι έξι ερωτήσεις είναι οι εξής:

1. Κάνετε τακτικά διαλείμματα όταν χρησιμοποιείτε το laptop, το κινητό ή το tablet σας; Αν ναι, πόσο συχνά;

2. Έχετε βγει για φαγητό με τους φίλους σας. Τι παραγγέλνετε; Μπριζόλα με τηγανητές πατάτες; Κάτι υγιεινό; Ή κάτι ενδιάμεσο;

3. Σας έχει γράψει ο οφθαλμίατρος διορθωτικά γυαλιά. Πόσο συχνά τα φοράτε;

4. Φοράτε γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεστε σε υπαίθριο χώρο; Αν ναι, πόσο συχνά;

5. Καπνίζετε;

6. Πότε πήγατε για τελευταία φορά στον οφθαλμίατρο για προληπτικό έλεγχο των ματιών σας;

«Οι σωστές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα ,είναι ουσιαστικά οι βάσεις για να διατηρηθεί η όραση όσο το δυνατόν πιο υγιής, για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια», τονίζει ο κ. Κανελλόπουλος. 

Σχετικά Άρθρα