ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο καρκίνος δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους

19 Οκτωβρίου 2022, 09:00

images

Μια νέα ανασκόπηση των αρχείων μητρώου καρκίνου από 44 χώρες διαπίστωσε ότι η συχνότητα των πρώιμων καρκίνων αυξάνεται ραγδαία για καρκίνους του παχέος εντέρου και 13 άλλων τύπων καρκίνου, πολλοί από τους οποίους επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα.

Οι συντάκτες της ανασκόπησης επισημαίνουν ότι η άνοδος των ποσοστών καρκίνου στους νεότερους ενήλικες συμβαίνει εν μέρει λόγω των καλύτερων διαγνωστικών εξετάσεων για ορισμένους τύπους, όπως ο καρκίνος του θυρεοειδούς. Αλλά οι εξετάσεις δεν εξηγούν πλήρως την αυξητική τάση, λέει ο συν-συγγραφέας Shuji Ogino, καθηγητής Παθολογίας στο Harvard TH Chan School of Public Health.

Ο Ogino λέει ότι η απότομη αύξηση οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων κινδύνου που πιθανώς λειτουργούν σωρευτικά. Κάποιοι εξ αυτών, είναι γνωστοί και άλλοι πρέπει να διερευνηθούν.

Σημειώνει, μάλιστα,  ότι ο καρκίνος έχει συνδεθεί με διάφορους άλλους παράγοντες, όπως η παχυσαρκία, η αδράνεια, ο διαβήτης, το αλκοόλ, το κάπνισμα, η μόλυνση του περιβάλλοντος και οι δυτικές δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας και πρόσθετα σάκχαρα, όπως και η εργασία με βάρδιες και η έλλειψη ύπνου.

Η ανασκόπηση του Ogino αποκάλυψε κάτι που ονομάζεται ''φαινόμενο κοόρτης'', που σημαίνει ότι ο κίνδυνος πρώιμου καρκίνου έχει αυξηθεί για κάθε νέα γενιά ανθρώπων. Όσοι γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1990 έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο πρώιμης έναρξης στη ζωή τους από εκείνους που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1980, για παράδειγμα.

Άλλες κακοήθειες, των οποίων τα ποσοστά αυξάνονται στους νεότερους Αμερικανούς περιλαμβάνουν αυτές του μαστού, του ενδομητρίου, της χοληδόχου κύστης και του χοληδόχου πόρου, των νεφρών, του παγκρέατος, του θυρεοειδούς, του στομάχου και των κυττάρων πλάσματος στο αίμα - ένας καρκίνος που ονομάζεται μυέλωμα-.

Ο καρκίνος είναι μια σοβαρή διάγνωση σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά όταν εμφανίζεται σε νεότερους ενήλικες, οι όγκοι είναι συνήθως πιο επιθετικοί και συχνά δεν εντοπίζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επειδή ο τακτικός έλεγχος καρκίνου δεν συνιστάται για ορισμένους από τους πιο κοινούς τύπους καρκίνου, όπως αυτοί του μαστού και του προστάτη, μέχρι την ηλικία των 50 ετών.

«Όχι μόνο αυτές οι πρώιμες μορφές καρκίνου ήταν πιο πιθανό να διαγνωστούν όταν ο όγκος είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο, αλλά και σε ορισμένες από τις αναφορές που παρατίθενται εδώ, συνδέονταν με λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης», δήλωσε η Δρ Karen Knudsen, διευθύνουσα σύμβουλος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας,.

Η ίδια λέει ότι τρία πράγματα πρέπει να συμβούν μετά από μεγάλες μελέτες όπως αυτή.

«Το ένα είναι μια πρόσκληση για έρευνα, ώστε να κατανοήσουμε πραγματικά ορισμένες από τις συγκεκριμένες τάσεις που βλέπουμε».

Δεύτερον, επιθυμεί περισσότερη μελέτη των κινδύνων, κάτι που ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει τους ανθρώπους να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους.

Τέλος, καταλήγει, πρέπει να γίνει μία επαναξιολόγηση για το πότε πρέπει να αρχίζουν οι έλεγχοι για καρκίνο.


Σχετικά Άρθρα