ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο καλός ύπνος προϋποθέτει θαλπωρή στο κρεβάτι

30 Ιουλίου 2020, 07:00

images

Μόνιμος ή προσωρινός σύντροφος, πάντως κάνει καλό στον ύπνο! Αυτό αναφέρεται σε νέα μελέτη που εξέτασε τρόπους βελτίωσης του ύπνου REM (rapid eye movement), ενός από τα σημαντικότερα στάδια του ύπνου, απαραίτητο για την εμπέδωση των αναμνήσεων, τη ρύθμιση των συναισθημάτων και την ικανότητα να ονειρευόμαστε.

Σε αντίθεση με τις παλαιότερες μελέτες περί του κοινού ύπνου που εστίαζαν στις οχλήσεις των σωμάτων κατά τον ύπνο, η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Henning Johannes Drews από το Κέντρο Ολοκληρωμένης Ψυχιατρικής στη Γερμανία, εντρύφησε στη δομή (τα στάδια) του ύπνου ανάμεσα σε δύο ανθρώπους.

Στην έρευνα συμμετείχαν 12 νέα, υγιή, ετεροφυλόφιλα ζευγάρια τα οποία διανυκτέρευσαν στο εργαστήριο χωριστά και μαζί, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας παρατήρησης οπότε οι ερευνητές μελέτησαν παραμέτρους του ύπνου με τη χρήση διπλής ταυτόχρονης μελέτης ύπνου (μιας μεθόδου που εξετάζει τα εγκεφαλικά κύματα, την αναπνοή, την ένταση των μυών και την καρδιακή λειτουργία την ώρα που κοιμόμαστε). Επιπλέον, απάντησαν σε ερωτηματολόγια αναφορικά με τη σχέση τους.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι είχε θετική επίδραση επεκτείνοντας τον χρόνο διάρκειας του ύπνου REM και με λιγότερες ενοχλήσεις, διαπίστωση σημαντική δεδομένων των πνευματικών ικανοτήτων, όπως ο έλεγχος των συναισθημάτων ή η τάση για κοινωνικές συναναστροφές.

Ένα ακόμα όφελος ήταν ο συγχρονισμός στα ζευγάρια όταν κοιμούνταν μαζί, κάτι που, όπως εξήγησαν οι ειδικοί, προέκυψε μάλλον από το βάθος της σχέσης και επομένως θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως δείκτης της ποιότητας της σχέσης. 

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα