ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο κακός, σύντομος ύπνος είναι προάγγελος διαβήτη στις μεγαλύτερες γυναίκες

15 Νοεμβρίου 2023, 10:00

images

Στον απόηχο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια δημοσίευσαν στο περιοδικό Diabetes Care μία πρωτότυπη μελέτη που εντοπίζει σχέση μεταξύ του ύπνου και του διαβήτη, ειδικά στις γυναίκες.

Κατά τη μελέτη εξετάστηκαν οι περιπτώσεις 38 υγιών γυναικών ηλικίας 20-75 ετών, συμπεριλαμβανομένων 11 γυναικών που είχαν περάσει στην εμμηνόπαυση. Όλες συνήθιζαν να κοιμούνται το λιγότερο 7 ώρες κάθε βράδυ. Σε πρώτη φάση τούς ζητήθηκε να διατηρήσουν τον επαρκή ύπνο, οπότε κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 7,5 ώρες κάθε νύχτα. Στη δεύτερη φάση, τούς ζητήθηκε να καθυστερήσουν την ώρα ύπνου κατά 1,5 ώρα αλλά να ξυπνούν την ίδια ώρα ώστε να μειωθεί συνολικά η διάρκεια του ύπνου. Κάθε μία από τις φάσεις διήρκεσε 6 εβδομάδες και σε όλη τη διάρκεια οι ερευνητές μετρούσαν την ινσουλίνη, τη γλυκόζη και το σωματικό λίπος των γυναικών.

«Σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου τους λόγω της τεκνοποίησης, των υποχρεώσεων με τα παιδιά αλλά και της εμμηνόπαυσης», αναφέρει η Μαρί-Πιερ Σονζ, επικεφαλής της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφικής Ιατρικής και διευθύντρια του Κέντρου Αριστείας για τον Ύπνο και την Κιρκάδια Έρευνα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Τώρα αποδείχτηκε ότι η μείωση των ωρών ύπνου κατά 90 λεπτά επί 6 εβδομάδες, αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη κατά 15% συνολικά και κατά περισσότερο από 20% στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Τα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας αυξήθηκαν στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ως αποτέλεσμα του λιγότερου ύπνου, ενώ τόσο τα επίπεδα της ινσουλίνης νηστείας, όσο και της γλυκόζης νηστείας, αυξήθηκαν σταδιακά.

Σχετικά Άρθρα