ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο διαβήτης τύπου 2 έχει μια κρυφή πηγή πυροδότησης

25 September 2020, 10:00

images

Ο "χρονότυπος" είναι ο νέος όρος που χρησιμοποιούν ειδικοί επιστήμονες για να περιγράψουν τις συνήθειές μας σε ό,τι αφορά τον ύπνο και, όπως δείχνουν τα πρόσφατα ευρήματα που δημοσιεύονται στο BMJ Open Diabetes Research & Care, ο «νυχτερινός χρονότυπος» σχετίζεται με καθιστικό τρόπο ζωής και μειωμένη σωματική δραστηριότητα.

Και δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο αυτοί παράγοντες ευθύνονται σε ένα μεγάλο βαθμό για την εμφάνιση της νόσου που "χτυπά" 463 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως -1 στου 11 ενήλικες- με τον αριθμό να εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 700 εκατομμύρια ως το 2040.

Η μελέτη

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις περιπτώσεις 635 ατόμων με διαβήτη τύπου 2 που επί επτά ημέρες τους κατέγραψαν την ένταση και το χρόνο διαφορετικών σωματικών δραστηριοτήτων όπως ο ύπνος, η ανάπαυση και η συνολική σωματική δραστηριότητα. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι:

-το 25% των συμμετεχόντων ήταν πρωινοί τύποι (προτίμηση για ύπνο νωρίς τη νύχτα κατά τις 22:52 κατά μέσο όρο και αφύπνιση νωρίς το πρωί),

-το 23% κατατάσσονταν στους βραδινούς τύπους (προτίμηση για ύπνο αργά κατά τις 00:36 κατά μέσο όρο και αφύπνιση αργά το πρωί),

-το 52% δεν είχε συγκεκριμένες συνήθειες ύπνου.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Joseph Henson από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, αναφέρθηκε στη ανάγκη σημαντικών παρεμβάσεων ώστε οι άνθρωποι να ενθαρρύνονται προς την έναρξη και διατήρηση ενός ενεργού τρόπου ζωής ώστε να αποκομίζουν τα σημαντικά οφέλη για την υγεία τους. Και συμπλήρωσε ότι: «Η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο για τους ασθενείς με διαβήτη, συμβάλλοντας στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και της αρτηριακής πίεσης, καθώς και στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις».

Από την πλευρά του ο Δρ Alex Rowlands από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, εξήγησε τη μοναδική εικόνα που προσφέρει η μελέτη για τις συμπεριφορές των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, η οποία μαρτυρά την ανάγκη τροποποίησης των συνηθειών του ύπνου για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα