ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νεφρολιθίαση στα παιδιά: Όλο και πιο συχνή

11 Ιουλίου 2023, 07:00

images

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι γιατί όλο και περισσότερα παιδιά και έφηβοι εμφανίζουν πέτρες στους νεφρούς, αλλά εικάζουν ότι οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως δίαιτες πλούσιες σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, αυξημένη χρήση αντιβιοτικών ήδη από μικρή ηλικία και η κλιματική αλλαγή που προκαλεί περισσότερες περιπτώσεις αφυδάτωσης.

Οι πέτρες στους νεφρούς δεν είναι συχνές στα παιδιά, αν και το ποσοστό είναι ασαφές, επειδή οι περισσότερες έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε ενήλικες. Μία εκτίμηση, η οποία προέρχεται από μια μελέτη του 2016 με επικεφαλής τον Gregory Tasian, παιδοουρολόγο στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας, παρακολούθησε σχεδόν 153.000 ενήλικες και παιδιά στη Νότια Καρολίνα που έλαβαν επείγουσα, ενδονοσοκομειακή ή χειρουργική φροντίδα για νεφρολιθίαση.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Clinical Journal of the American Society of Nephrology, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα ετήσια ποσοστά  της νόσου αυξήθηκαν κατά 16% από το 1997 έως το 2012, με τις ηλικίες 15 έως 19 ετών να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση. Σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, η συχνότητα εμφάνισης πέτρας στους νεφρούς ήταν κατά 52% υψηλότερη μεταξύ των κοριτσιών και των γυναικών. Η πάθηση εμφανίστηκε με μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες από την ηλικία των 25 ετών.

Συνολικά, ο κίνδυνος εμφάνισης πέτρας στους νεφρούς διπλασιάστηκε κατά την παιδική ηλικία για τα αγόρια και τα κορίτσια, ενώ οι γυναίκες είδαν 45% αύξηση του κινδύνου στη ζωή τους κατά τη διάρκεια της 16χρονης περιόδου μελέτης. Οι μαύροι ενήλικες και τα παιδιά της μελέτης ανέπτυξαν επίσης πέτρες στους νεφρούς σε μεγαλύτερα ποσοστά από τους λευκούς.

Παρόμοιες τάσεις έχουν αναφερθεί σε άλλες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας που διεξήχθη στην κομητεία Olmsted της Μινεσότα, η οποία κατέληξε στο ότι το ποσοστό εμφάνισης πέτρας μεταξύ των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών αυξήθηκε κατά 6% ετησίως από το 1984 έως το 2008.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφροπαθειών, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Έντονους πόνους γύρω από την πλάτη, την κάτω κοιλιακή χώρα και τη βουβωνική χώρα.

Ροζ, καφέ ή κόκκινο αίμα στα ούρα.

Συνεχή ανάγκη για ούρηση.

Δύσοσμα ούρα ή ούρα με περίεργο χρώμα.

Ευερεθιστότητα, ιδιαίτερα σε μικρότερα παιδιά.

Μερικά παιδιά μπορεί να μην εμφανίσουν συμπτώματα. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί μερικές φορές να μην είναι τόσο εξειδικευμένα στα παιδιά, ιδιαίτερα στα μικρότερα, είπε η Δρ Christina Carpenter, προσωρινή προϊσταμένη παιδοουρολογίας στο Νοσοκομείο Παίδων της Νέας Υόρκης-Presbyterian Morgan Stanley, επομένως μπορεί να παραπονούνται περισσότερο για πόνους στο στομάχι, παρά για πόνους στην πλάτη ή για ναυτία.


Σχετικά Άρθρα