ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέες οδηγίες για τους καρδιολόγους λόγω του κορωνοϊού

11 Μαρτίου 2020, 10:00

images

Τις τελευταίες εβδομάδες το θέμα του κορωνοϊού μονοπωλεί το ενδιαφέρον όλων με βασική επισήμανση των επιστημόνων την ιδιαίτερη προσοχή για αποφυγή μετάδοσης της λοίμωξης σε ευπαθείς ομάδες. Στο πνεύμα αυτό το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας (ACC) εξέδωσε οδηγίες για τους καρδιολόγους για τη φροντίδα των καρδιοπαθών.

Το πρώτο μήνυμα είναι η ανάγκη του προστασίας του υγειονομικού προσωπικού.

"Σε  ορισμένες περιπτώσεις, η ομάδα καρδιαγγειακής φροντίδας μπορεί να έχει περιορισμένη κατάρτιση στην αντιμετώπιση μιας δυνητικά πανδημικής νόσου", δήλωσε ο πρόεδρος της ACC, Richard J. Kovacs, M.D., FACC. "Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν μέτρα προσωπικής προστασίας και να εξοικειωθούν έγκαιρα με αυτά".

Η ενημέρωση ACC περιλαμβάνει τα ακόλουθα στατιστικά στοιχεία για το COVID-19:

   • Το συνολικό ποσοστό θνητότητας του COVID-19 με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία παραμένει χαμηλό στο 2,3%. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει διαφορά ανάλογα με την χώρα που λαμβάνονται τα στοιχεία με ποσοστά όπως του Ιραν με 2,7% και της Νότιας Κορέας με 0,5%.

   • Περισσότερο από το 80% των μολυσμένων ασθενών εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και αναρρώνουν χωρίς εντατική ιατρική παρέμβαση.

   • Ωστόσο, η νοσηρότητα και η θνητότητα αυξάνονται σημαντικά με την ηλικία, ανεβαίνοντας στο 8%.

   • Οι δημοσιευμένες αναφορές περιπτώσεων από τα Κινέζικα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών υποδεικνύουν ότι οι ασθενείς με υποκείμενες συνυπάρχουσες καταστάσεις έχουν αυξημένο κίνδυνο

   • Τα ποσοστά θνητόυητας σε ασθενείς με συνυπάρχοντα νοσήματα είναι σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο πληθυσμό.

       - Καρκίνος: 5,6%.

      - Υπέρταση: 6,0%.

      - Χρόνια αναπνευστική νόσος: 6,3%.

      - Διαβήτης: 7,3%.

      - Καρδιαγγειακές παθήσεις: 10,5%.

Κορωνοϊός και καρδιοπάθειες

Σε μια πρόσφατη καταγραφή σε 138 νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19, 16,7% των ασθενών εμφάνισαν αρρυθμία και 7,2% εμφάνισαν οξεία καρδιακή νόσο.

Οι δημοσιευμένες και αναφορές αναδεικνύουν περιπτώσεις οξείας εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, εμφράγματος του μυοκαρδίου, μυοκαρδίτιδας και καρδιακής ανακοπής. Όπως με οποιαδήποτε οξεία ασθένεια, το υψηλότερο έργο που καλείται να διεκπεραιώσει η καρδιά μπορεί να προκαλέσει καρδιακές επιπλοκές.

Οι καρδιακές επιπλοκές του COVID-19 είναι περίπου ανάλογες με τα SARS, MERS και τα ανάλογα της γρίπης.

Συστάσεις

   • Πρέπει να γίνεται ταχεία ταυτοποίηση και την απομόνωση καρδιαγγειακών ασθενών με συμπτώματα COVID19 από άλλους ασθενείς..

   • Είναι λογικό να ενημερωθούν οι καρδιαγγειακοί ασθενείς για τον πιθανό αυξημένο κίνδυνο και να ενθαρρυνθούν για πρόσθετες εύλογες προφυλάξεις.

   • Είναι σημαντικό να αποφεύγεται η επίσκεψη του ασθενούς στο νοσοκομείο όπου δεν είναι απαραίτητο ακόμα και αν μπορεί να εφαρμοστεί εναλλακτικά κάποια εξέταση με τηλεϊατρική.

Μ. Τσιλ.


Σχετικά Άρθρα