ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορούν οι υγιεινές συνήθειες να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;

28 Δεκεμβρίου 2023, 07:00

images

Τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι τροποποιήσιμοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου καρκίνου αυξάνονται διαρκώς. Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Biomed Central κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που συμμορφώνονταν με τις συστάσεις για τον τρόπο ζωής που έγιναν από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF/AICR) είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κάθε είδους καρκίνου, και κυρίως καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και των ωοθηκών.

Αυτό που βρήκαν οι ερευνητές δείχνει πόσο σημαντικές μπορεί να είναι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής για τον κίνδυνο καρκίνου: για κάθε αλλαγή προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ο κίνδυνος καρκίνου μειώθηκε κατά 7%. Το WCRF/AICR καθόρισε νέες συστάσεις το 2018 με την πρώτη σημαντική ενημέρωση μετά την προηγούμενη δημοσίευσή τους το 2007.

Προηγούμενες μελέτες εξέτασαν συσχετίσεις μεταξύ των συστάσεων του 2007 και των αποτελεσμάτων που σχετίζονται με την υγεία, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τις ενημερωμένες συστάσεις.

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

- διατήρηση ενός υγιούς βάρους,

- σωματική δραστηριότητα, 

- υγιεινή διατροφή που θα συμπεριλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά,

- περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων, κόκκινου κρέατος και ζάχαρης, των ζαχαρούχων ποτών και του αλκοόλ,

- αποφυγή λήψης συμπληρωμάτων για την πρόληψη του καρκίνου.

«Η μελέτη μας προτείνει ότι η τήρηση των συστάσεων για την πρόληψη του καρκίνου που βασίζονται στον τρόπο ζωής του WCRF/AICR σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο, ιδιαίτερα για 2 από τους 4 κορυφαίους καρκίνους στον κόσμο», δήλωσε η Δρ Fiona Malcomson, PhD, Λέκτορας Ανθρώπινης Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, και μία από τους συγγραφείς της μελέτης

Ωστόσο, σημείωσε ότι ο παρατηρητικός χαρακτήρας της μελέτης σημαίνει ότι επιτρέπει τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με την ύπαρξη άμεσης αιτιώδους σχέσης μεταξύ της αλλαγής στον τρόπο ζωής και του κινδύνου καρκίνου.


Σχετικά Άρθρα