ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορούμε να δυναμώσουμε τη μνήμη μας με διαλογισμό;

29 Απριλίου 2021, 16:00

images

H επιστημονική κοινότητα αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό αλλά και δεκτικότητα τον διαλογισμό ως μία μέθοδο που βελτιώνει την ποιότητα της ζωής καθώς μέσω αυτού το άτομο αποφορτίζεται από αρνητικές σκέψεις, και ξεκουράζεται. Δεν έχει απαντήσει ωστόσο ακόμα στο ερώτημα αν μπορεί ο διαλογισμός να βοηθήσει και τους ηλικιωμένους που πάσχουν από ήπια γνωστική διαταραχή...

Επιθυμώντας να απαντήσουν σε αυτό ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ επανεξέτασαν περισσότερες από 12 πρόσφατες μελέτες που εμβάθυναν στην επίδραση της ενσυνειδητότητας ή των νοητικών δραστηριοτήτων όπως για παράδειγμα τα παιχνίδια που βοηθούν τη μνήμη στους ηλικιωμένους ασθενείς με ήπια γνωστική διαταραχή. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο The American Journal of Medicine και συμπέραναν ότι και οι δύο πρακτικές είχαν οφέλη στη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία των συμμετεχόντων.

Για τους ασθενείς με ήπια γνωστική διαταραχή η πρακτική της ενσυνειδητότητας για αρκετές βδομάδες ή ακόμα και μήνες όξυνε τη συγκέντρωση, τη μνήμη και άλλες γνωστικές ικανότητες ενώ παράλληλα μείωσε το άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης. Παρόμοια, η ενασχόληση με νοητικές δραστηριότητες όντως συνδέθηκε με τη βελτίωση στη μνήμη, τη διάθεση και γενικά τις καθημερινές λειτουργίες των ασθενών.

Οι έρευνες που εξέτασαν οι επιστήμονες ήταν σχετικά μικρές και μικρής διάρκειας οπότε δε μπορούν με ασφάλεια να καθορίσουν τη διάρκεια από αυτά τα οφέλη, όμως τονίζουν ότι και οι δύο αυτές πρακτικές είναι εφικτές και δεν ενέχουν κάποιο κίνδυνο παρά μόνο μπορούν να ωφελήσουν τη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να συνεχιστούν οι έρευνες για να μάθουμε πώς αυτά τα οφέλη μπορούν να μεταφερθούν στην καθημερινή ζωή και να αντέξουν με το πέρασμα του χρόνου.

Σχετικά Άρθρα