ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μάς παρέχουν σωστή ενυδάτωση τα αναψυκτικά και το αλκοόλ;

18 Ιουλίου 2021, 08:00

images

Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται κυρίως από νερό... Το αίμα μας αποτελείται κατά 92%, τα οστά κατά 22%, ο εγκέφαλος κατά 75% και οι μυς κατά 75% από νερό. Είναι σαφές λοιπόν ότι μετά την αναπνοή, η καλή ενυδάτωση είναι το πλέον ζωτικό για το είδος μας!

Ειδικά μάλιστα όταν ο οργανισμός καταπονείται με εργασίες κάτω από τον ήλιο ή βρίσκεται σε θερμό περιβάλλον και ιδρώνει, οι ανάγκες μας σε νερό αυξάνουν και δεν αναπληρώνονται όσο εύκολα νομίζουμε. Ενυδάτωση μάς παρέχουν μεν τα φρούτα, τα λαχανικά, το γάλα, οι χυμοί, τα αναψυκτικά ακόμα και ο καφές ή η μπύρα που θα πιούμε, αλλά -αν θέλουμε να ενυδατώσουμε σωστά και επαρκώς τα όργανά μας- πρέπει να το κάνουμε με καθαρό νερό!

Μπορεί δηλαδή να επιζήσει κάποιος - ως προς την ενυδάτωση του οργανισμού του- πίνοντας καφέ ή μπύρα, αλλά δεν μπορεί και να παραμείνει μακροπρόθεσμα υγιής. Από τη μία πλευρά ο καφές είναι διουρητικός και άρα προκαλεί μεγαλύτερη αποβολή υγρών, αφετέρου η μπύρα και τα λοιπά αλκοολιούχα δημιουργούν περαιτέρω αφυδάτωση στον οργανισμό. Από τον ΠΟΥ μάλιστα σημειώνουν ότι για κάθε φλυτζάνι καφέ πρέπει να πίνουμε ένα ποτήρι νερό και για κάθε ποτήρι αλκοόλ πρέπει να πίνουμε δύο ποτήρια νερό για να μην χάσουμε την ισορροπία σε υγρά στον οργανισμό μας.

Συμπερασματικά, το καλοκαίρι πρέπει να πίνουμε όλοι τουλάχιστον 1 λίτρο νερό την ημέρα ανεξαρτήτως αν πίνουμε και άλλα υγρά ή τρώμε φρούτα. Όσοι όμως καταπονούνται με εργασίες και αθλήματα κάτω από τον ζεστό ήλιο και ιδρώνουν πολύ, χρειάζονται τη διπλή ποσότητα κι ακόμα μεγαλύτερη...



Σχετικά Άρθρα