ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κλινική μελέτη στη Βρετανία θα εκθέσει εθελοντές στον κορωνοϊό

18 Φεβρουαρίου 2021, 09:00

images

Εγκρίθηκε στη Βρετανία η πρώτη μελέτη στην οποία εθελοντές θα εκτεθούν στον κορωνοϊό. Μάλιστα σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης, δόθηκε η σχετική έγκριση από την αρμόδια επιτροπή Βιοηθικής της χώρας και τον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η κλινική δοκιμή.

Στο πλαίσιο της έρευνας, 90 εθελοντές 18-30 χρόνων θα εκτεθούν σκοπίμως στον κορωνοϊό ώστε να νοσήσουν από COVID-19. Η διαδικασία αυτή θα γίνει σε αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες, σύμφωνα με το υπουργείο Επιχειρηματικότητας, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής. Οι ερευνητές θα εκθέσουν τους εθελοντές στη μικρότερη δυνατότητα ποσότητα του κορωνοϊού που απαιτείται για να προκληθεί η λοίμωξη, με απώτερο στόχο να αναπτυχθούν στο άμεσο μέλλον καλύτερα εμβόλια και φάρμακα για την COVID-19.

«Αν και υπάρχει πρόοδος στο θέμα των εμβολίων, θέλουμε να βρούμε τα καλύτερα και πιο αποτελεσματικά εμβόλια για μακροπρόθεσμη χρήση», εξήγησε ο υπουργός Επιχειρηματικότητας, Κβάσι Κβαρτενγκ. Και πρόσθεσε ότι η μελέτη «θα επιταχύνει την αποσαφήνιση του πως ο κορωνοϊός επηρεάζει τον άνθρωπο και με τη σειρά του αυτό ίσως βοηθήσει στην ταχύτερη ανακάλυψη καλύτερων εμβολίων».

Η μελέτη χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση με 33,6 εκατομμύρια λίρες, δηλαδή 38,6 εκατ. ευρώ, και θα διεξαχθεί σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Royal Free του Λονδίνου. Μετά την ολοκλήρωση της Φάσης 1, τα εμβόλια που αποδεδειγμένα είναι ασφαλή θα χορηγηθούν στους εθελοντές που έχουν εκτεθεί σκοπίμως στον κορωνοϊό, ώστε να εντοπιστούν εκείνα που είναι πιο αποτελεσματικά.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, γιατροί και επιστήμονες θα είναι στο πλευρό των εθελοντών όλο το 24ωρο προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια τους και φυσικά να καταγράφεται κάθε επίπτωση του ιού στον οργανισμό τους. «Ο απώτερος στόχος μας είναι να επιβεβαιώσουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά σ’ αυτό χρειαζόμαστε και τη βοήθεια των εθελοντών», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Κρις Τσιου, από το Κολέγιο Ιμπέριαλ του Λονδίνου. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, γιατροί και επιστήμονες θα είναι στο πλευρό των εθελοντών όλο το 24ωρο προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια τους και φυσικά να καταγράφεται κάθε επίπτωση του ιού στον οργανισμό τους.

Σχετικά Άρθρα