ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κίνηση στους δρόμους και ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέονται με αυξημένη πίεση

29 Νοεμβρίου 2023, 07:00

images

Εάν χρειαζόσασταν άλλον έναν λόγο για να μισείτε τις πρωινές σας μετακινήσεις, η επιστημονική κοινότητα σας έχει άσχημα νέα: η κυκλοφοριακή ρύπανση θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αρτηριακή σας πίεση. Η έρευνα δείχνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν είναι απλώς κάποια ασαφής απειλή για το περιβάλλον και την υγεία σας, αλλά έχει ποσοτικά μετρήσιμα αποτελέσματα παρόμοια με το κάπνισμα ή το αλάτι, που μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες, χρόνιες επιπτώσεις στο κυκλοφορικό και αναπνευστικό σύστημα.

Σε μία νέα επιστημονική εργασία που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε «αέρια ρύπανση που σχετίζεται με το κυκλοφοριακό πρόβλημα», η οποία περιλαμβάνει αέρια όπως το διοξείδιο του άνθρακα και σωματίδια από τα φρένα και τα ελαστικά των αυτοκινήτων, μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση. Επιπλέον, αυτά τα αποτελέσματα γίνονταν ορατά για μια ολόκληρη ημέρα μετά την έκθεση.

«Το σώμα έχει ένα πολύπλοκο σύνολο συστημάτων για να προσπαθεί να διατηρεί την αρτηριακή πίεση στον εγκέφαλό σας στο ίδιο επίπεδο όλη την ώρα. Είναι ένα πολύ περίπλοκο, αυστηρά ρυθμιζόμενο σύστημα και φαίνεται ότι κάπου, σε έναν από αυτούς τους μηχανισμούς, η ατμοσφαιρική ρύπανση που σχετίζεται με την κυκλοφορία παρεμβαίνει στην αρτηριακή πίεση», δήλωσε ο Δρ Joel D. Kaufman, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και συγγραφέας της έρευνας.



Σχετικά Άρθρα