ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κενό συστημάτων υγείας για περίθαλψη ασθενών με απώλεια γεύσης, όσφρησης

16 Αυγούστου 2021, 12:00

images

Οι άνθρωποι που έχουν χάσει την όσφρησή τους δεν λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Newcastle, του Πανεπιστημίου East Anglia και της φιλανθρωπικής οργάνωσης Fifth Sense, αποκάλυψε ότι υπάρχει έλλειψη κατανόησης και φροντίδας από ειδικούς και γενικούς γιατρούς σχετικά με την απώλεια όσφρησης και γεύσης στους ασθενείς.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, το ζήτημα της απώλειας γεύσης και οσμής έχει τονιστεί ιδιαίτερα καθώς αποτελούν κοινά συμπτώματα του ιού.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές έκαναν έρευνα με την βοήθεια άνω των 600 ασθενών που είχαν χάσει την όσφρησή  τους. Τα ευρήματα κατέδειξαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαταραχές της όσφρησης και της γεύσης στην πρόσβαση για θεραπεία. Η ομάδα είπε ότι ο εντοπισμός αυτών των εμποδίων είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει τους ανθρώπους να έχουν καλύτερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Otolaryngology.

Απαιτούνται περισσότεροι πόροι

Ο Δρ Stephen Ball, από τη Σχολή Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Newcastle, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: «Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή σε ασθενείς με απώλεια γεύσης ή και όσφρησης».

«Υπάρχει ανισότητα στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης που χρηματοδοτούνται και διατίθενται για άτομα με απώλεια άλλων αισθήσεων - όπως η όραση ή η ακοή - οι διαφορές είναι τεράστιες», τόνισε.

«Πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή και πόροι για αυτήν την ομάδα ασθενών που έχει αυξηθεί σημαντικά μετά την πανδημία του COVID-19», προσθέτει.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν χαμηλά επίπεδα κατανόησης από πολλούς γιατρούς και συμβούλους (τόσο στη νευρολογία όσο και στα ωτορινολαρυγγολογίας) σχετικά με τον αντίκτυπο των διαταραχών της όσφρησης και της γεύσης στους ασθενείς.

Πάνω από το 60% των ασθενών ανέφεραν ότι πάσχουν από άγχος ή κατάθλιψη από την απώλεια της όσφρησης και σχεδόν όλοι οι ασθενείς (98%) δήλωσαν ότι επηρεάστηκε η ποιότητα ζωής τους.

Μόνο περίπου το 20% των ασθενών ανέφεραν ότι είχαν βελτιώσει τα συμπτώματά τους μετά από θεραπεία.

Ο καθηγητής Carl Philpott, από την Ιατρική Σχολή Norwich του Πανεπιστημίου East Anglia, δήλωσε: «Πριν από την πανδημία, οι διαταραχές της όσφρησης επηρέαζαν περίπου το 5% του πληθυσμού. Αλλά η τεράστια αύξηση της απώλειας όσφρησης που προκαλείται από τον COVID-19 έχει δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια ζήτηση για θεραπεία».

«Οι διαταραχές κάνουν τους ανθρώπους να χάνουν την όσφρησή τους ή να αλλάζουν τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τις οσμές. Μερικοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται μυρωδιές που δεν υπάρχουν», τόνισε.

«Υπάρχουν πολλές αιτίες για την απώλεια της όσφρησης - από λοιμώξεις και τραυματισμούς έως νευρολογικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ και ως παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων».

Η έρευνα αναδεικνύει ότι υπάρχει μια ανεκπλήρωτη ανάγκη για ασθενείς με απώλεια όσφρησης για πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και μεγάλη ανάγκη για βελτίωση της κατάρτισης στο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης.

Η ποιότητα ζωής επηρεάζεται

Περαιτέρω ζητήματα που αναφέρθηκαν περιλάμβαναν επαναλαμβανόμενες αναποτελεσματικές θεραπείες, δυσκολίες στην παραπομπή για περαιτέρω φροντίδα και μεγάλο οικονομικό κόστος για την αναζήτηση θεραπείας.

Ο Duncan Boak, ιδρυτής και πρόεδρος της “Fifth Sense”, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης για άτομα που επηρεάζονται από διαταραχές της όσφρησης και της γεύσης, δήλωσε: «Οι διαταραχές της όσφρησης μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων με πολλούς τρόπους».

«Ένα σημαντικό μέρος της εργασίας της οργάνωσης είναι να δώσουμε στους δικαιούχους μας φωνή και ευκαιρία να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία κατανοεί τις διαταραχές της όσφρησης και της γεύσης, είτε μέσω εθελοντισμού είτε με συμμετοχή σε ερευνητικές μελέτες. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι μια μεγάλη βοήθεια στη συνεχιζόμενη δουλειά μας για τη βελτίωση της ζωής των ασθενών», υπογράμμισε.

Χ.Χ.

Σχετικά Άρθρα