ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κάποιες νυχτερινές αφυπνίσεις γίνονται για καλό...

22 Αυγούστου 2022, 09:00

images

Συνηθίζουμε να πιστεύουμε ότι η ξαφνική αφύπνιση στη μέση της νύχτας είναι πάντα σημάδι κακού ύπνου και κάνει κακό στην υγεία. Μία νέα έρευνα από επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης  ωστόσο, ανατρέπει την άποψη αυτή...

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, όσο πιο τακτικές είναι η μίνι-αφυπνίσεις όταν κοιμόμαστε τη νύχτα, τόσο καλύτερα αποθηκεύει ο εγκέφαλος τις πληροφορίες που μάζεψε το προηγούμενο 24ωρο και τόσο βελτιώνεται η μνήμη μας.

"Κάθε φορά που ξυπνάω στη μέση της νύχτας σκέφτομαι "α ωραία, τώρα έχω αποθηκεύσει πολλές νέες μνήμες", σχολίασε χαρακτηριστικά η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ  Celia Kjaerby, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο Center for Translational Neuromedicine.

Στην όλη διαδικασία φαίνεται ότι συμμετέχει η νοραδρεναλίνη, μία ορμόνη που αυξάνεται όταν έχουμε άγχος αλλά επίσης μάς βοηθά να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι σε κάτι όταν το έχουμε ανάγκη, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην εργασία που δημοσιεύτηκε στο Nature Neuroscience με τον τίτλο "Memory-enhancing properties of sleep depend on the oscillatory amplitude of norepinephrine".

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι βγαίνουμε από το βαθύ ύπνο περίπου 100 φορές κάθε νύχτα. Πρόκειται για αφυπνίσεις του δευτερολέπτου τις περισσότερες από τις οποίες δεν συνειδητοποιούμε, ούτε θυμόμαστε το πρωί, καθώς αμέσως ξανακοιμόμαστε. 

"Παραμένει ένα άλυτο παζλ η αρχιτεκτονική του ύπνου και γιατί μέρη του εγκεφάλου είναι τόσο ενεργά όσο το άτομο κοιμάται", είπε η ερευνήτρια και πρόσθεσε ότι έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Σχετικά Άρθρα