ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καναδική μελέτη: Ένας στους τρεις δεν παίρνει τα φάρμακά του

24 Αυγούστου 2022, 09:00

images

Σε μεγάλη έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 200.000 ασθενών, φάνηκε ότι το 1/3 δεν παίρνει καθόλου ή δεν παίρνει σωστά τα φάρμακα που του συστήνει ο θεράπων ιατρός του. Στη συγκεκριμένη έρευνα μάλιστα, το 13,7% των συμμετεχόντων είχε ανάγκη από αντικαταθλιπτικά και το 30,3% είχε ανάγκη από αντιυπερτασικά φάρμακα!

Όπως ανάφερε ο επικεφαλής της επιστημονικής αυτής εργασίας, Δρ Alexander G. Singer, αναπληρωτής καθηγητής Γενικής- Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Manitoba του Καναδά, "ήταν μία αποκάλυψη για εμάς ότι σε μια χώρα όπως ο Καναδάς ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ασθενών αμελούν ή αρνούνται να λάβουν τη θεραπευτική τους αγωγή. Υποθέταμε ότι αν τους δώσουμε σαφείς οδηγίες, θα τις ακολουθήσουν αλλά όπως διαπιστώσαμε, το 1/4 ως 1/3 των ασθενών μας απλά μάς αγνοεί".

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο καλοκαιρινό τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Canadian Family Physician, έχει δημιουργήσει αίσθηση καθώς κάποιες θεραπείες αποτελούν παράγοντα επιβίωσης για τους ασθενείς (όπως τα χάπια για την υπέρταση) καθώς μία αρρύθμιστη πίεση οδηγεί με γοργά βήματα σε καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Στα συμπεράσματά τους, οι Καναδοί ειδικοί αναφέρουν ότι όσο πιο ασυμπτωματική είναι η κατάσταση, τόσο οι ασθενείς τείνουν να σταματήσουν τα φάρμακα. 

Έτσι, στην κατάθλιψη που έχει συμπτώματα, σταματά την αγωγή το 13%, ενώ στην υπέρταση που δεν έχει συμπτώματα, την αγωγή σταματά ο 1 στους 3 αγνοώντας ή παραβλέποντας ότι δημιουργεί βλάβες στα αγγεία του που θα τον οδηγήσουν σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα υγείας.

Σχετικά Άρθρα