ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καμιά πρόνοια στα μέτρα για άτομα με αναπηρίες

27 Μαρτίου 2020, 15:43

images

Καμιά πρόνοια που να αναφέρεται στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία στην κρίση που ξέσπασε με τον κορωνοϊό δεν περιλαμβάνεται στα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) Χριστάκης Νικολαίδης, τονίζοντας ότι η ζωή των ατόμων με αναπηρίες έγινε ακόμη πιο δύσκολη στη φάση που διανύουμε τώρα.
 
Ο κ. Νικολαίδης αναφέρει ότι με σχετικό διάταγμα πρέπει να γίνει δημόσια ξεκάθαρο ότι, στις κατηγορίες των ευπαθών ομάδων που επιβάλλεται να σταματήσουν να εργάζονται, να μείνουν σπίτι τους και να προστατευτεί τόσο η υγεία τους όσο και ο μισθός τους, ανήκουν όλα τα άτομα με αισθητηριακές, κινητικές, νοητικές και ψυχοκοινωνικές αναπηρίες.
 
Δεν πρέπει επίσης, σημείωσε, να βρίσκονται στην εργασία τους άτομα που έχουν στο σπίτι τους μέλη των οικογενειών τους σε ανοσοκαταστολή, αιμοκαθαρόμενους, μεταμοσχευμένους κ.λπ., που αν μολυνθούν με τον ιό από τον εργαζόμενο θα υποστούν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους.
 
Έπρεπε, ανέφερε, να γίνει πρόβλεψη της παροχής υπότιτλων και διερμηνείας στη νοηματική στα κεντρικά Δελτία Ειδήσεων, στις ειδικές εκπομπές πληροφόρησης για την πανδημία που προβάλλονται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και ιδιαίτερα το ΡΙΚ, στα διαγγέλματα του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις δημοσιογραφικές διασκέψεις των Υπουργών και γενικά σε κάθε κυβερνητική ανακοίνωση, φιλμάκια και άλλο υλικό για τον ιό.
 
Πρέπει επίσης, σημείωσε, να προβλεφθεί ρύθμιση για τα άτομα με οπτική αναπηρία, να μπορούν να εξέρχονται από την κατοικία τους με συνοδό για έναν από τους επιτρεπόμενους λόγους που αναφέρονται, χωρίς να τους επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένοι από αυτούς δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιούν κινητά για να αποστέλλουν SMS, ή Η/Υ και γενικά υπηρεσίες του διαδικτύου, αλλά ούτε και να συμπληρώσουν υπεύθυνη δήλωση χειρόγραφα.
 
«Σε αυτές τις περιπτώσεις και πάντοτε με ευθύνη των ιδίων και μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις να μην εφαρμόζεται η τήρηση της αναγκαίας απόστασης των 2 μέτρων λόγω πρακτικών προβλημάτων που δημιουργεί η σωματική αυτή απόσταση κατά τη συνοδεία τυφλού ατόμου», πρόσθεσε.
 
Αναγκαίο τόνισε ο κ. Νικολαίδης, είναι να ρυθμιστούν τα ζητήματα μετάβασης των ατόμων με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις στις υπεραγορές, φαρμακεία, ιατρούς, νοσοκομεία και λοιπά προκειμένου να τύχουν βοήθειας και σε κάθε περίπτωση να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα.
 
Πρέπει, πρόσθεσε, να γίνει η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση με συνοδό εντός της περιφέρειας της οικίας τους, των ανηλίκων ατόμων με κάθε μορφής αναπηρία και ενηλίκων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και ως αναφερόμενος λόγος για την κίνηση της συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών να ορίζεται η «υποστήριξη - συνοδεία ατόμου με αναπηρία» που μπορεί να πραγματοποιείται είτε με αυτοκίνητο, είτε με τα πόδια.
 
(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΒΑ)
 

Σχετικά Άρθρα