ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κάλεσμα ΟΗΕ για θετική κουλτούρα στην εργασιακή ασφάλεια και υγεία

28 Απριλίου 2022, 06:00

images

Στην οικοδόμηση μίας θετικής κουλτούρας για την ασφάλεια και την υγεία καλεί ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία που γιορτάζεται σήμερα.

Παρά τις προκλήσεις που έφερε τα τελευταία 2 χρόνια η πανδημία Covid-19, ο ΟΗΕ αναδεικνύει την ύπαρξη ενός ισχυρού συστήματος Εργασιακής Ασφάλειας και Υγείας (ΕΑΥ), το οποίο περιλαμβάνει ουσιαστική συμμετοχή των κυβερνήσεων, των εργοδοτών, των εργαζομένων, των φορέων της δημόσιας υγείας και όλων των σχετικών μερών σε εθνικό και επιχειρηματικό επίπεδο, τα οποία αποτέλεσαν ζωτικής σημασίας για την προστασία του εργασιακού περιβάλλοντος και διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων.

Ο ΟΗΕ κάνει λόγο επίσης για τον αποτελεσματικό κοινωνικό διάλογο που διεξάγεται μεταξύ κυβερνήσεων και κοινωνικών εταίρων που συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών λήψης αποφάσεων για την ΕΑΥ.

«Αυτό είναι σημαντικό από την ανάπτυξη και την αναθεώρηση της πολιτικής και των ρυθμιστικών πλαισίων για την ΕΑΥ για την αντιμετώπιση επίμονων και νέων προκλήσεων ΕΑΥ, έως την πραγματική εφαρμογή σε επίπεδο εργασιακού χώρου. Ο κοινωνικός διάλογος όχι μόνο συμβάλλει στη βελτίωση των πολιτικών και στρατηγικών για την ΕΑΥ, αλλά είναι επίσης σημαντικό να οικοδομηθεί η οικειοποίηση και η δέσμευση, διευκολύνοντας τον δρόμο για την ταχεία και αποτελεσματικότερη εφαρμογή τους», επισημαίνει ο ΟΑΥ.

Ισχυρή κουλτούρα Εργασιακής Ασφάλειας και Υγείας

Ο ΟΑΥ τονίζει την σημαντικότητα μίας ισχυρής κουλτούρας εργασιακής ασφάλειας και υγείας σε επίπεδο εργασιακού χώρου, με την οποία παρέχεται το δικαίωμα ενός ασφαλούς και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος, το οποίο εκτιμάται και προωθείται τόσο από τη διοίκηση όσο και από τους εργαζόμενους.

«Μια θετική κουλτούρα ΕΑΥ βασίζεται στην ένταξη, μέσω της ουσιαστικής συμμετοχής όλων των μερών στη συνεχή βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία», σημειώνει.

Ως εκ τούτου, προστίθεται, σε ένα τέτοιο εργασιακό χώρο οι εργαζόμενοι αισθάνονται άνετα να εκφράζουν ανησυχίες για πιθανούς κινδύνους ή κινδύνους για την εργασιακή ασφάλεια και υγεία στο χώρο που εργάζονται και η διοίκηση είναι προορατική σε συνεργασία με τους εργαζόμενους για την εξεύρεση κατάλληλων, αποτελεσματικών και βιώσιμων λύσεων.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ανοιχτή επικοινωνία και διάλογο που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό.

Παρόλα αυτά, ο ΟΗΕ υπενθυμίζει ότι συνεχίζουμε να ζούμε μια παγκόσμια κρίση υγείας και να αντιμετωπίζουμε συνεχείς κινδύνους εργασιακής ασφάλειας και υγείας.

Είναι, λοιπόν, καθήκον όλων να συνεχίσουμε να προχωράμε προς την οικοδόμηση μιας ισχυρής κουλτούρας ασφάλειας και υγείας σε όλα τα επίπεδα, τονίζει.

Εργασιακά ατυχήματα, ασθένειες και θάνατοι

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), 2.000.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, τα εργατικά ατυχήματα υπολογίζονται γύρω στα 270.000.000 και τα περιστατικά επαγγελματικών ασθενειών ανέρχονται στα 160.000.000.

Ακόμη, 440.000 εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους από επικίνδυνες ουσίες (100.000 από άσβεστο), ενώ ένας εργαζόμενος πεθαίνει κάθε 15 δευτερόλεπτα, δηλαδή 6.000 κάθε ημέρα.

Η ΔΟΕ αναφέρει ακόμη ότι το συνολικό κόστος των ατυχημάτων και ασθενειών ανέρχεται ετησίως στο 4% του ακαθάριστου παγκόσμιου προϊόντος.

Ιστορικό Παγκόσμιας Ημέρας για την Υγεία και την Ασφάλεια

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως η «Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία», με στόχο την επικέντρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος στα θέματα πρόληψης ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, αξιοποιώντας τα παραδοσιακά πλεονεκτήματα της ΔΟΕ στον τριμερισμό και τον κοινωνικό διάλογο.

Η μέρα αυτή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία της ΔΟΕ, όπως τεκμηριώνεται στα Συμπεράσματα της Διεθνούς Διάσκεψης Εργασίας τον Ιούνιο του 2003.

 Ένας από τους βασικούς πυλώνες της Παγκόσμιας Στρατηγικής είναι η υπεράσπιση, και η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το πώς να γίνει η εργασία ασφαλής και υγιής και για την ανάγκη να αναδειχθεί το πολιτικό προφίλ της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 28η Απριλίου είναι επίσης η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τους Νεκρούς και Τραυματισμένους Εργάτες που αποτέλεσε πρωτοβουλία του συνδικαλιστικού σωματείου των δημοσίων υπαλλήλων του Καναδά, για να τιμήσουν τους νεκρούς των εργατικών ατυχημάτων. 

Σχετικά Άρθρα