ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κακός ύπνος - κακή ψυχολογία - κακή καρδιακή υγεία

04 Ιουνίου 2023, 09:00

images

Ο λίγος, διακοπτόμενος και διαταραγμένος από όνειρα ύπνος, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Αυτό υποστηρίζει πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of the American Heart Association.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη Δρ Kelsie Full, Ph.D., επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Επιδημιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Vanderbilt, παρακολούθησε 2.032 ανθρώπους από τη Βοηθητική Μελέτη Ύπνου της Πολυεθνικής Μελέτης Αθηροσκλήρωσης (Multi‐Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA) Sleep Ancillary Study) σε έξι κοινότητες στις ΗΠΑ. Μετά από επτά ημέρες εξετάσεων, διαπιστώθηκε ότι συμμετέχοντες με τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις στη διάρκεια ύπνου είχαν περισσότερες πιθανότητες για αυξημένες εναποθέσεις ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες, μεγαλύτερες αθηρωματικές πλάκες στις καρωτίδες και πιο εκτεταμένη στένωση των αγγείων τους.

Όπως αναφέρει η Δρ Full, υπάρχει ανάγκη οι γιατροί να ενθαρρύνουν τους ασθενείς τους να ρυθμίσουν τις συνήθειες ύπνου και να υιοθετήσουν ένα σταθερό μοτίβο σχετικά με την πολύτιμη αυτή βραδινή ξεκούραση, ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η μελέτη απέκλεισε εργαζόμενους σε βάρδιες που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είχαν μια ρουτίνα ύπνου, καθώς και όσους έπασχαν ήδη από καρδιακή νόσο και αποφρακτική υπνική άπνοια, γνωστό παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της επιστημονικής ομάδας -στην οποία συμμετείχαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Σαν Ντιέγκο) και τις Ιατρικές Σχολές του Νοσοκομείου Brigham and Women’s του Χάρβαρντ (Βοστώνη), Icahn του Νοσοκομείου «Όρος Σινά» (Νέα Υόρκη) και του Πανεπιστημίου Johns Hopkins (Βαλτιμόρη)- η εξήγηση θα πρέπει να αναζητηθεί στη διατάραξη του κιρκάδιου ρυθμού.

«Σχεδόν όλες οι κύριες καρδιαγγειακές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων της αρτηριακής πίεσης, του αγγειακού τόνου και των λειτουργιών του ενδοθηλίου, ρυθμίζονται από γονίδια. Η διατάραξη ή απευθυγράμμιση των κιρκάδιων ρυθμών μπορεί να διακόψει αυτές τις σημαντικές καρδιαγγειακές λειτουργίες, με αποτέλεσμα την προώθηση της χρόνιας φλεγμονής», εξηγούν.

Σχετικά Άρθρα