ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΗΠΑ: Νέες οδηγίες ασφαλούς ύπνου για τα μωρά

23 Ιουνίου 2022, 10:00

images

Το να κοιμούνται τα μωρά με κάποιον άλλον -υπό οποιεσδήποτε συνθήκες- δεν είναι ασφαλές σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) στην πρώτη επικαιροποίηση των κατευθυντήριων γραμμών για τον ασφαλή ύπνο των βρεφών από το 2016.

«Γνωρίζουμε ότι πολλοί γονείς επιλέγουν να μοιράζονται το κρεβάτι με το παιδί, για παράδειγμα, ίσως για να βοηθήσουν στον θηλασμό ή λόγω πολιτιστικής προτίμησης ή πεποίθησης ότι είναι πιο ασφαλές», είπε η Δρ Rebecca Carlin, η οποία συνέταξε τις οδηγίες και την έκθεση από την Task Force AAP για το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών και την Επιτροπή AAP για το Έμβρυο και το Νεογέννητο.

«Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα ότι (ο ύπνος από κοινού) αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμού ή θανάτου ενός μωρού», δήλωσε η Carlin, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια. "Για αυτόν τον λόγο η AAP δεν μπορεί να υποστηρίξει την κοινή χρήση κρεβατιού σε καμία περίπτωση". Μάλιστα, αυτή είναι μία από τις πολλές συστάσεις που παρέχει η AAP στους παιδιάτρους για να βοηθήσει στην αναχαίτιση του κύματος των θανάτων κατά την ώρα του ύπνου.

Περίπου 3.500 βρέφη, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε κοινωνικά μειονεκτούσες κοινότητες, πεθαίνουν από βρεφικούς θανάτους που σχετίζονται με τον ύπνο στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, ανέφερε η AAP.

«Το ποσοστό των αιφνίδιων απροσδόκητων βρεφικών θανάτων (SUIDs) μεταξύ των μαύρων και των Αμερικανών Ινδών/Ιθαγενών βρεφών της Αλάσκας ήταν υπερδιπλάσιο και σχεδόν τριπλάσιο, αντίστοιχα, από εκείνο των λευκών βρεφών (85 ανά 100.000 γεννήσεις ζωντανών βρεφών) το 2010-2013», αναφέρει η AAP σε ανακοίνωση.

«Έχουμε κάνει μεγάλα βήματα στο να μάθουμε τι κρατά τα βρέφη ασφαλή κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά», δήλωσε καταληκτικά η Δρ Rachel Moon, επικεφαλής συγγραφέας των κατευθυντήριων γραμμών και καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.


Σχετικά Άρθρα