ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΗΠΑ και Καναδάς: Δασικές πυρκαγιές και κίνδυνοι για την υγεία των πολιτών

09 Ιουνίου 2023, 10:00

images

Εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ παρακολουθούν τις προειδοποιήσεις που δίνονται για την ποιότητα του αέρα, καθώς καπνός από μαινόμενες δασικές πυρκαγιές στον Καναδά εξαπλώνεται στην Ανατολική Ακτή. Ο καπνός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως δυσκολία στην αναπνοή, κάψιμο στα μάτια, ζάλη, πονοκέφαλο ή και ναυτία. Οι γιατροί λένε ότι τα άτομα των οποίων τα συμπτώματα επιδεινώνονται, θα πρέπει να λάβουν εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα.

«Έχουμε κάποια φυσική προστασία. Οι τρίχες στη μύτη μας μπορούν να μας προστατεύσουν από πολλά από αυτά τα σωματίδια. Αλλά … δεν είναι αρκετό», είπε η Δρ Aida Capo, πνευμονολόγος του Hackensack Meridian Palisades Medical Center.

«Η σύσταση είναι να μην είστε έξω, αλλά αν θέλετε να φορέσετε μάσκα για να βοηθηθείτε, φορέστε οπωσδήποτε μια και βεβαιωθείτε ότι είναι N95, όχι απλή χειρουργική μάσκα. Μια χειρουργική μάσκα δεν πρόκειται να σας προστατεύσει από το να εισχωρήσουν αυτά τα σωματίδια στους αεραγωγούς σας, γιατί απλά δεν είναι αρκετή. Εάν πρέπει να βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους για μεγάλο χρονικό διάστημα, μία μάσκα N95 θα μειώσει μερικά από αυτά τα μικρά σωματίδια στους αεραγωγούς σας, αλλά πρέπει να φορεθούν κατάλληλα και είναι δύσκολο να φοράτε N95 για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε.

Η Δρ Shilpa Patel, ιατρική διευθύντρια της Children's National IMPACT DC Asthma Clinic, συμβουλεύει «τη μείωση της έντονης σωματικής δραστηριότητας που απαιτεί βαθιά αναπνοή. Αν πρέπει να περπατήσετε,  περπατήστε, αλλά δεν θα πήγαινα για τρέξιμο».

«Απλώς να αποφασίσετε με σύνεση το αν θα είστε έξω», προσέθεσε. «Και να έχετε κατά νου, ακόμα κι αν βγείτε έξω και δεν σας ενοχλεί, ότι θα μπορούσε να σας επηρεάσει αργότερα. Επειδή αυτά είναι μικρά σωματίδια, έτσι εισχωρούν βαθιά στους αεραγωγούς σας και η απόκριση θα μπορούσε να καθυστερήσει λίγο».

Σύμφωνα με το Δρ David Rosenberg, ειδικό σε πνευμονικές παθήσεις στο UH Ahuja Medical Center, «αυτά τα σωματίδια είναι ιδιαίτερα ερεθιστικά για τον ανώτερο αεραγωγό, τη μύτη ή το λαιμό και τα μάτια σας, οπότε, αν νιώσετε κάτι από αυτά, είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Έχουμε ευαίσθητους νευρολογικούς αισθητήρες που μπορούν να λειτουργήσουν σαν συναγερμός που σημαίνει ότι δυνητικά αναπνέετε κάτι επιβλαβές, επομένως θα πρέπει να λάβετε υπόψη αυτή την προειδοποίηση και να μπείτε μέσα».

Τέλος, τα άτομα με κατοικίδια μπορούν να βγαίνουν έξω, αλλά οι ειδικοί προτείνουν να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αυτός σε 15 λεπτά και λιγότερο.



Σχετικά Άρθρα