ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

19 Ιανουαρίου 2023, 09:00

images

Περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί άνω των 40 ετών ζουν με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ), σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Από αυτούς, περίπου το 1% αντιμετωπίζει ΗΕΩ που απειλεί την όραση.

Η ΗΕΩ είναι μια πάθηση των ματιών που εμφανίζεται όταν μέρος του αμφιβληστροειδούς καταστρέφεται, προκαλώντας θολή ή λιγότερο εστιασμένη όραση. Ενώ οι παράγοντες κινδύνου έχουν συσχετιστεί με την ΗΕΩ, μια συγκεκριμένη αιτία δεν έχει εντοπιστεί ποτέ.

«Η ΗΕΩ είναι η κύρια αιτία σοβαρής απώλειας όρασης στον πληθυσμό ηλικίας άνω των 65 ετών», δήλωσε η Δρ Janet S. Sunness, ιατρική διευθύντρια της Κλινικής Hoover Low Vision στο Ιατρικό Κέντρο Greater Baltimore.

«Στα αρχικά της στάδια, προκαλεί μόνο μια ήπια μείωση της όρασης και την ανάγκη για καλό φωτισμό», είπε στο Healthline. «Στα προχωρημένα στάδιά της, προκαλεί τύφλωση ορισμένων περιοχών  στην κεντρική όραση, οδηγώντας σε δυσκολίες στην ανάγνωση, την αναγνώριση προσώπων και την εκτέλεση άλλων εργασιών».

Υπάρχουν δύο είδη ΗΕΩ: Υγρή και ξηρή.

«Η ξηρή ΗΕΩ αποτελείται από drusen - ύπαρξη κιτρινοπών ή λευκών σωματιδίων - και ατροφία και τείνει να είναι αργά προοδευτική», δήλωσε ο Δρ Philip Storey, οφθαλμίατρος και ειδικός αμφιβληστροειδούς, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Εν τω μεταξύ, «η υγρή ΗΕΩ χαρακτηρίζεται από αιμορραγία και υγρό στο πίσω μέρος του ματιού με ταχεία απώλεια όρασης».

Διάφοροι παράγοντες πιστεύεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για ΗΕΩ. Σύμφωνα με τους ειδικούς , αυτοί περιλαμβάνουν:

⦁Κάπνισμα.

⦁Καρδιαγγειακές παθήσεις.

⦁Υψηλή έκθεση στο ηλιακό φως καθόλη τη διάρκεια της ζωής.

⦁Το να έχετε μπλε μάτια.

⦁Η ύπαρξη τραύματος στο κεφάλι ή στα μάτια.

⦁Έκθεση σε ορισμένες περιβαλλοντικές τοξίνες όπως φυτοφάρμακα, ατμοσφαιρική ρύπανση και βαρέα μέταλλα.

⦁Ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη D, η βιταμίνη Β12 και το φολικό οξύ.

⦁Χρόνια φλεγμονή.

⦁Ορισμένες ασθένειες, όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Η γενετική μπορεί επίσης να παίξει ρόλο.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αιτίες της ΗΕΩ είναι πολυπαραγοντικές και μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο», δήλωσε ο Δρ Michael Cooney. «Οι προαναφερθέντες παράγοντες μόνοι τους ή σε συνδυασμό με άλλους μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ΗΕΩ».

Επομένως, συνάγεται ότι, μέτρα όπως η αποφυγή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και η χρήση προστατευτικών γυαλιών σε εξωτερικούς χώρους μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της ανάπτυξής του.



Σχετικά Άρθρα