ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υψηλή πίεση σε νεαρή ηλικία αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων

28 September 2023, 07:00

images

Η υψηλή πίεση είναι ένας πολύ γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και άλλους τύπους καρδιαγγειακών παθήσεων. Αν και αυτός ο συσχετισμός έχει μελετηθεί επαρκώς σε μεσήλικες και ηλικιωμένους, τα υπάρχοντα στοιχεία για τους μακροπρόθεσμους καρδιαγγειακούς κινδύνους λόγω της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε μικρότερες ηλικίες, είναι ακόμη ελάχιστα.

Τώρα, μία μεγάλη μακροπρόθεσμη μελέτη δείχνει ότι αυτοί οι κίνδυνοι αρχίζουν να εμφανίζονται ακόμη και στην εφηβεία και τη νεαρή ενήλικη ζωή. Στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με υψηλή αρτηριακή πίεση στην ηλικία των 18 ετών , είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή άλλο καρδιαγγειακό επεισόδιο τις επόμενες δεκαετίες, σε σύγκριση με εκείνους με φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Αυτός ο υψηλότερος καρδιαγγειακός κίνδυνος εμφανίστηκε για όλες τις κατηγορίες αρτηριακής πίεσης.

Τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος αυξήθηκε σταδιακά σε όλες τις κατηγορίες αρτηριακής πίεσης. Και ίσχυε τόσο για την αυξημένη συστολική αρτηριακή πίεση, όσο και για την αυξημένη διαστολική αρτηριακή πίεση.

Επιπλέον, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι 1 στους 10 έφηβους με υψηλή αρτηριακή πίεση σταδίου 2, θα είχε ένα σημαντικό καρδιαγγειακό επεισόδιο πριν τη συνταξιοδότηση. Ωστόσο, εκείνοι με φυσιολογική αρτηριακή πίεση στην ηλικία των 18, δεν θα εμφάνιζαν τέτοιου είδους παθήσεις.

«Είναι λογικό τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης σε σχετικά μικρές ηλικίες να επηρεάζουν την καρδιαγγειακή μας υγεία αργότερα στη ζωή», δήλωσε η Δρ. Jennifer Wong, καρδιολόγος και ιατρική διευθύντρια της Μη Επεμβατικής Καρδιολογίας στο MemorialCare Heart and Vascular Institute στο Orange Coast Medical Center στο Fountain Valley της Καλιφόρνια, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Αυτό μας παραπέμπει στο πώς «άλλες μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας στη νεολαία μπορούν να επηρεάσουν τα καρδιαγγειακά αποτελέσματα κάποιου αργότερα στη ζωή», είπε η ίδια.

Σχετικά Άρθρα