ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υπνική παράλυση και η σύνδεση με την Όμικρον

10 Ιανουαρίου 2022, 12:03

images

Το φαινόμενο της υπνικής παράλυσης έχει εμφανιστεί κυρίως στη Βρετανία και οι Βρετανοί επιστήμονες το συνδέουν με τη μετάλλαξη Όμικρον.

Σύμφωνα με τους ασθενείς, η κατάσταση που βιώνουν τους τρομοκρατεί αφού αυτό που νοιώθουν είναι ότι ενώ αντιλαμβάνονται τα πάντα δεν έχουν την εξουσία στο ίδιο τους το σώμα. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του ύπνου νοιώθουν ότι κάποιος άλλος βρίσκεται στο δωμάτιο ή ότι έχουν την αίσθηση πως κάποιος τους σπρώχνει προς τα κάτω.

Ο ιατρός ύπνου κ. Χαράλαμπος Μερμίγκης, αναφέρει ότι πρόκειται για την περίπτωση που ο εγκέφαλος του ανθρώπου είναι ξύπνιος και αντιλαμβάνεται τα πάντα αλλά το σώμα είναι παράλυτο. Προσθέτει ότι σε παρόμοια πανδημία παρατηρήθηκαν, επίσης, αλλαγές στον ύπνο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η κακή ποιότητα του ύπνου, που μπορεί να είναι αποτέλεσμα του κορωνοϊού, μπορεί να σχετιστεί και με την υπνική παράλυση. Επιπρόσθετα, η κατανάλωση πολλών καφέδων ή αλκοόλ καθώς και κάποιων νευρολογικών φαρμάκων μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση του φαινομένου αυτού. Ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας είναι το ψυχικό άγχος που επηρεάζει τη σωματική μας συμπεριφορά.

Τη δεδομένη στιγμή οι ειδικοί συνιστούν ηρεμία και ψυχραιμία, μέχρι να λευκανθεί πώς οι μηχανισμοί του ύπνου επηρεάζονται από την Όμικρον.

Σχετικά Άρθρα