ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υπνική άπνοια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για γνωστική έκπτωση

23 Ιουλίου 2023, 08:00

images

Νέα μελέτη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η γνωστική έκπτωση μπορεί να συνδέεται με την αποφρακτική υπνική άπνοια. Στην ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο JAMA Neurology, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα άτομα που δεν είχαν αποφρακτική άπνοια ύπνου, ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν γνωστικά προβλήματα αργότερα στη ζωή τους.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές συγκέντρωσαν 5.946 συμμετέχοντες που ήταν τουλάχιστον 45 ετών, δεν είχαν άνοια και δεν είχαν πάθει εγκεφαλικό, για να συμμετάσχουν σε αυτή τη μελέτη. Μέσω στατιστικής ανάλυσης, οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη αξιολογήθηκαν και οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι έκαναν άσχημο ύπνο και είχαν αποφρακτική άπνοια ύπνου ήταν πιο πιθανό να παρατηρήσουν επιδείνωση στη γνωστική τους λειτουργία μέσα σε 5 χρόνια.

Η μελέτη οδήγησε επίσης στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη ποιότητα ύπνου, η σταθερότητα του ύπνου και οι κανονικοί χρόνοι ύπνου, συσχετίστηκαν με καλύτερη γνωστική λειτουργία. Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο μεγαλύτερος χρόνος στον ύπνο REM συσχετίστηκε με καλύτερη γνωστική λειτουργία, αυτή η μελέτη δεν έδειξε αντίστοιχο αποτέλεσμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε σχέση μεταξύ της άνοιας και συγκεκριμένων σταδίων ύπνου, όπως ο κύκλος ύπνου όπου αφιερώθηκε λίγος χρόνος στο REM. Ο μεγαλύτερος χρόνος στον ύπνο REM θεωρείται ότι είναι επιστημονικά ωφέλιμος και οι ερευνητές πιστεύουν ότι περαιτέρω μελέτη θα ήταν χρήσιμη για την καλύτερη κατανόηση αυτής της σχέσης.

Ο Δρ. James McGuirk, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Ύπνου στο τμήμα Νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Νάσβιλ του Τενεσί, εξηγεί ότι «όλα τα στάδια του ύπνου είναι εξίσου σημαντικά, καθώς καθένα από αυτά είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του ύπνου».

«Αυτό δεν σημαίνει ότι ξοδεύετε ίσο χρόνο σε κάθε στάδιο, αλλά μάλλον ότι τα στάδια είναι απαραίτητα και μαζί εκτελούν τις απαραίτητες λειτουργίες του ύπνου», συμπληρώνει.

Η μελέτη εξέτασε μόνο άτομα 45 ετών και άνω που δεν έπασχαν από εγκεφαλικό ή άνοια. Ωστόσο, τα νεότερα άτομα μπορεί επίσης να επηρεαστούν από την κακή ποιότητα ύπνου. «Ακόμη και σε νεότερα άτομα… η κακή ποιότητα και ποσότητα ύπνου και η κιρκαδική δυσλειτουργία συνδέονται με τη γνωστική δυσλειτουργία», δήλωσε ο Justin Thomas, Ph.D., Επίκουρος Καθηγητής και Διευθυντής του Προγράμματος Συμπεριφορικής Ιατρικής Ύπνου και Συνδιευθυντής του Sleep and Circadian Research Core στο Πανεπιστήμιο του Birham Alaba.

Σημειώνει ότι «ο κακός ύπνος σε μικρότερες ηλικίες θεωρείται ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη μιας σειράς δυσμενών αποτελεσμάτων ψυχικής και σωματικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων γνωστικής λειτουργίας».

Αν και η σχέση μεταξύ ύπνου και γνωστικής εξασθένησης υφίσταται, σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, η άμεση κατανόηση της σχέσης εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο μελέτης.



Σχετικά Άρθρα