ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με καλύτερη υγεία της καρδιάς

15 Ιουνίου 2023, 07:00

images

Νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, εξηγεί το γιατί η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Για πρώτη φορά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το αλκοόλ, σε μικρές έως μέτριες ποσότητες, συσχετίστηκε με μακροπρόθεσμες μειώσεις στη σηματοδότηση του στρες στον εγκέφαλο. Αυτός ο αντίκτυπος στα συστήματα του εγκεφάλου που αφορούν στο στρες, φάνηκε να ευθύνεται σημαντικά για τις μειώσεις στα καρδιαγγειακά συμβάντα που παρατηρήθηκαν σε άτομα με χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ που συμμετείχαν στη μελέτη. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Journal of the American College of Cardiology.

Η μελέτη, με επικεφαλής τους K. Mezue και M. Osborne, παρακολούθησε περισσότερα από 50.000 άτομα που ήταν εγγεγραμμένα στη Mass General Brigham Biobank. Το πρώτο μέρος της μελέτης αξιολόγησε τη σχέση μεταξύ ήπιας /μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και σοβαρών ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβάντων μετά από προσαρμογή στους διάφορους παράγοντες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ελαφριά/μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, ακόμη και αφού ληφθούν υπόψη αυτοί οι παράγοντες.

Στη συνέχεια, μελέτησαν ένα υποσύνολο 754 ατόμων που είχαν υποβληθεί σε προηγούμενη απεικόνιση εγκεφάλου PET/CT (κυρίως για παρακολούθηση του καρκίνου) για να προσδιορίσουν την επίδραση της χαμηλής/μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ στη δραστηριότητα του νευρικού δικτύου που σχετίζεται με το άγχος.

Η απεικόνιση του εγκεφάλου έδειξε μειωμένη σηματοδότηση στρες στην αμυγδαλή, την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τις αντιδράσεις στο στρες, σε άτομα που πίνουν λίγο έως μέτρια σε σύγκριση με εκείνα που απείχαν από το αλκοόλ ή που έπιναν λίγο. Και όταν οι ερευνητές εξέτασαν το ιστορικό καρδιαγγειακών συμβάντων αυτών των ατόμων, βρήκαν λιγότερα καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά σε άτομα που πίνουν μικρή έως μέτρια ποσότητα αλκοόλ. «Διαπιστώσαμε ότι οι αλλαγές του εγκεφάλου σε άτομα που πίνουν λίγο έως μέτρια εξήγησαν ένα σημαντικό μέρος των προστατευτικών καρδιακών επιδράσεων», λέει ο Tawakol.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έρευνα πρέπει να επικεντρωθεί στην εύρεση νέων παρεμβάσεων που μειώνουν τη δραστηριότητα του στρες του εγκεφάλου χωρίς τις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ. Η ερευνητική ομάδα αυτή τη στιγμή μελετά την επίδραση της άσκησης, των παρεμβάσεων μείωσης του στρες, όπως ο διαλογισμός και οι φαρμακολογικές θεραπείες στα νευρωνικά δίκτυα που σχετίζονται με το στρες και το πώς μπορούν να προσφέρουν καρδιαγγειακά οφέλη.


Σχετικά Άρθρα