ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η σημασία της φαιάς ουσίας στη διαδικασία της γήρανσης

19 Μαΐου 2022, 10:00

images

Η γήρανση είναι ένα θέμα που μας απασχολεί όλο και περισσότερο όσο μεγαλώνουμε. Σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή διαδραματίζουν διάφοροι παράγοντες. Πρόσφατα, παρουσιάστηκε στο Research and Innovation Magazine της Ευρωπαϊκής Ένωσης η σημασία της φαιάς ουσίας στη γήρανση, ειδικά του εγκεφάλου.

Η νευροεπιστήμονας Δρ Méadhbh Brosnan, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν πειράματα με 50 ενήλικες μεταξύ 65 και 84 ετών. Μετά από συνεντεύξεις και ερωτηματολόγια, βαθμολόγησαν το γνωστικό τους επίπεδο, με βάση τις απαντήσεις τους, το επίπεδο εκπαίδευσης και τα είδη των χόμπι που κάνουν, μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια, αυτή και οι συνάδελφοί της πραγματοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου για να μετρήσουν τον όγκο της φαιάς ουσίας σε ολόκληρο τον εγκέφαλο. Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι ο όγκος της φαιάς ουσίας στις περιοχές του δεξιού μετωποβρεγματικού δικτύου –rFPN- είχε την καλύτερη συσχέτιση με τη βαθμολογία γνωστικής έκπτωσης των ενηλίκων.

Η έρευνα του έργου υποστηρίζει ότι το rFPN είναι το κλειδί για τη δημιουργία γνωστικού αποθέματος. «Υποδηλώνει έναν ρόλο για αυτό το δίκτυο στα γνωστικά αποθέματα», είπε η Δρ Brosnan. Μια μακρά μελέτη που ακολουθεί την ανάπτυξη του γερασμένου εγκεφάλου απαιτείται για ασφαλέστερα αποτελέσματα και συμπεράσματα.

Με την έρευνα να έχει μόλις ολοκληρωθεί, η Δρ Brosnan θα συνεχίσει να μελετά πιθανούς μηχανισμούς με τους οποίους ο εγκέφαλος παράγει γνωστική ανθεκτικότητα. Ενδιαφέρεται επίσης να δει εάν το rFPN θα μπορούσε να ενισχυθεί ιατρικά για την προστασία από τις επιπτώσεις της γήρανσης στον εγκέφαλο. Γνωρίζουμε ότι ο νευροδιαβιβαστής νοραδρεναλίνη (ονομάζεται επίσης νορεπινεφρίνη) είναι στενά συνδεδεμένος με το rFPN. «Αν μπορούσαμε να το τροποποιήσουμε φαρμακολογικά για να ενισχύσουμε το rFPN, αυτό θα ήταν ενδιαφέρον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πράγματι, ορισμένοι επιστήμονες παρέχουν ήδη αποδείξεις ότι αυτό μπορεί να είναι δυνατό. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 εξέτασε το φάρμακο Atomoxetine το οποίο ενισχύει αποτελεσματικά τα επίπεδα νοραδρεναλίνης στον εγκέφαλο και έχει ήδη εγκριθεί για χρήση από τη Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη θεραπεία της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD). Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η περαιτέρω ανάλυση του φαρμάκου ως θεραπείας για τη Νόσο Αλτσχάιμερ θα άξιζε πραγματικά.

Η έρευνα συνεχίζεται για την κατανόηση των κυτταρικών διεργασιών που οδηγούν στη γήρανση και για να δώσει απαντήσεις, εάν υπάρχουν, για την επιβράδυνση της γήρανσης.


Σχετικά Άρθρα