ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η πλήρης μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα θα απέτρεπε ασθένειες σε παιδιά

26 Φεβρουαρίου 2024, 09:00

images

Εκατοντάδες ζωές βρεφών, θα σώζονταν ετησίως και εκατομμύρια παιδιά θα ήταν υγιέστατα στις ΗΠΑ, εάν περισσότεροι οδηγοί έκαναν τη μετάβαση σε οχήματα μηδενικών εκπομπών, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Αμερικανικής Ένωσης Πνευμονολόγων.  «Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η κλιματική αλλαγή θέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο σήμερα», δήλωσε ο συγγραφέας της έκθεσης Will Barrett. «Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής συνεχίζουν να εντείνονται και αυτό απλώς θα προστεθεί στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς μεγαλώνουν».

Η σχετική έκθεση αναφέρει ότι οι ζωές των παιδιών θα μπορούσαν να γίνουν πολύ καλύτερες, εάν όλοι οι αγοραστές νέων αυτοκινήτων επέλεγαν αμάξια μηδενικών εκπομπών έως το 2035 και οι αγοραστές επέλεγαν μόνο οχήματα μεσαίου και βαρέος τύπου μηδενικών εκπομπών ρύπων, όπως λεωφορεία, ασθενοφόρα και τρακτέρ έως το 2040, από κοινού με τη μετάβαση του εθνικού ηλεκτρικού δικτύου σε καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2035.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα φορτηγά, είναι καλύτερα από τα οχήματα με αέριο, επειδή κατά τη διάρκεια της ζωής τους εκπέμπουν λιγότερες εκπομπές άνθρακα. Τα ηλεκτροκίνητα παράγουν 1,783 τόνο ισοδύναμο άνθρακα ετησίως, σε σύγκριση με τους 5 τόνους που παράγουν τα οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο, σύμφωνα με υπολογισμούς από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Ενώ τα αυτοκίνητα που λειτουργούν με ρεύμα δεν εκπέμπουν αέρια από τις απολήξεις της εξάτμισης, δεν έχουν «μηδενικές εκπομπές», αλλά εξακολουθούν να δημιουργούνται εκπομπές ρύπων όταν κατασκευάζονται τα αυτοκίνητα, όταν οι κατασκευαστές δημιουργούν τις μεγάλες μπαταρίες των αυτοκινήτων και κατά τη φόρτισή τους. Η απανθρακοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου, είναι βασικό στοιχείο του περιορισμού της ρύπανσης του αέρα. Χωρίς μια καθαρή πηγή ενέργειας όπως η υδροηλεκτρική ή η ηλιακή ενέργεια, το όφελος από την κατοχή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι πολύ πιο περιορισμένο.

Αυτή η τελευταία έκθεση εκτιμά ότι μέχρι το 2050, η μετάβαση σε οχήματα μηδενικών εκπομπών και ένα ηλεκτρικό δίκτυο, θα σήμαινε 2,79 εκατομμύρια λιγότερες κρίσεις παιδικού άσθματος, 147.000 λιγότερες περιπτώσεις παιδικής οξείας βρογχίτιδας, 2,67 εκατομμύρια λιγότερες περιπτώσεις παιδιατρικών συμπτωμάτων ανώτερου αναπνευστικού και 1,87 εκατομμύρια λιγότερες περιπτώσεις παιδιατρικών συμπτωμάτων κατώτερου αναπνευστικού, ενώ θα σώζονταν 508 βρέφη.

Σχετικά Άρθρα