ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η όρεξη για λιπαρά τρόφιμα εντοπίζεται στην "επικοινωνία" εντέρου-εγκεφάλου

20 September 2022, 09:00

images

Νέα έρευνα που αναζήτησε την πηγή της όρεξής μας, έχει αποκαλύψει μια εντελώς νέα σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου που οδηγεί στην επιθυμία μας για λιπαρές τροφές.

Στο Ινστιτούτο Zuckerman της Columbia, επιστήμονες που μελέτησαν ποντίκια, διαπίστωσαν ότι το λίπος που εισέρχεται στα έντερα ενεργοποιεί ένα σήμα, το οποίο μεταφέρεται κατά μήκος των νεύρων στον εγκέφαλο και οδηγεί την επιθυμία για λιπαρά τρόφιμα. Η νέα μελέτη, αυξάνει την πιθανότητα παρέμβασης σε αυτή τη σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου για να βοηθήσει στην πρόληψη ανθυγιεινών επιλογών και στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης παγκόσμιας κρίσης υγείας που προκαλείται από την υπερκατανάλωση τροφής.

Ο μεταδιδακτορικός ερευνητής, Δρ Mengtong Li, PhD, ήθελε να διερευνήσει πώς ανταποκρίνονται τα ποντίκια στα διατροφικά λίπη- τα λιπίδια και τα λιπαρά οξέα που κάθε ζώο πρέπει να καταναλώνει για να παρέχει τα δομικά στοιχεία της ζωής-. Προσέφερε στα ποντίκια μπουκάλια νερό με διαλυμένα λίπη, συμπεριλαμβανομένου ενός συστατικού σογιέλαιου, και μπουκάλια με νερό που περιείχαν γλυκές ουσίες που είναι γνωστό ότι δεν επηρεάζουν το έντερο, αλλά είναι αρχικά ελκυστικές. 

Τα τρωκτικά ανέπτυξαν έντονη προτίμηση, σε διάστημα δύο ημερών, για το νερό με τα λίπη. Διαμόρφωσαν αυτή την προτίμηση ακόμη και όταν οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά τα ποντίκια για να αφαιρέσουν την ικανότητα των ζώων να γεύονται το λίπος χρησιμοποιώντας τη γλώσσα τους.

«Αν και τα ζώα δεν μπορούσαν να γευτούν λίπος, παρόλα αυτά οδηγήθηκαν να το καταναλώσουν», είπε ο Δρ Charles Zuker, καθηγητής βιοχημείας και μοριακής βιοφυσικής και νευροεπιστήμης στο Κολέγιο Vagelos της Columbia.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι το λίπος πρέπει να ενεργοποιεί συγκεκριμένα κυκλώματα του εγκεφάλου που οδηγούν τα ζώα στο να επιζητούν το λίπος. Για να ψάξει για αυτό το κύκλωμα, ο Δρ Li μέτρησε την εγκεφαλική δραστηριότητα σε ποντίκια ενώ έδωσε στα ζώα λίπος. Οι νευρώνες σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφαλικού στελέχους, τον ουραίο πυρήνα της μονήρους οδού (cNST), αναπτύχθηκαν.

Ο Δρ Li  βρήκε στη συνέχεια τις γραμμές επικοινωνίας που μετέφεραν το μήνυμα στο cNST. Οι νευρώνες στο πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο συνδέει το έντερο με τον εγκέφαλο, παρουσίασαν επίσης δραστηριότητα όταν τα ποντίκια είχαν λίπος στα έντερά τους.

«Αυτές οι παρεμβάσεις επαλήθευσαν ότι κάθε ένα από αυτά τα βιολογικά βήματα από το έντερο στον εγκέφαλο είναι κρίσιμο για την απόκριση ενός ζώου στο λίπος», είπε ο Δρ Li. «Αυτά τα πειράματα παρέχουν επίσης νέες στρατηγικές για την αλλαγή της απόκρισης του εγκεφάλου στο λίπος και πιθανώς τη συμπεριφορά προς το φαγητό».

«Όσο καλύτερα καταλαβαίνουμε πώς αυτά τα τρόφιμα κλέβουν το βιολογικό μηχανισμό που κρύβεται πίσω από τη γεύση και τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου, τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα έχουμε να παρέμβουμε», κατέληξε ο Δρ Zuker.


Σχετικά Άρθρα