ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μικροβιακή αντοχή ως μία από τις κορυφαίες απειλές για τον άνθρωπο

30 Μαρτίου 2023, 07:00

images

Τα ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια όλο και αυξάνονται. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι αναπτύσσουν λοιμώξεις ανθεκτικές στα φάρμακα κάθε χρόνο και περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι πεθαίνουν ως αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου. Ορισμένα ανθεκτικά στα φάρμακα στελέχη γονόρροιας, περιλαμβάνονται στη λίστα των υπερμικροβίων, όπως το Clostridioides difficile ή C. diff, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διάρροια και φλεγμονή του παχέος εντέρου. Το CDC υπολογίζει ότι 12.800 άνθρωποι πεθαίνουν από C. diff κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με το NBC News, ένα από τα πιο κοινά υπερβακτήρια στις ΗΠΑ, ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus, ή MRSA, σκοτώνει 9.800 ανθρώπους κάθε χρόνο. Το MRSA μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας και νοσοκομειακά περιβάλλοντα, όπου τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 13% κατά το πρώτο έτος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι λοιμώξεις από τα ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια Shigella, που συχνά οδηγούν σε σοβαρή διάρροια και πόνο στο στομάχι, έχουν επίσης αυξηθεί με ανησυχητικό ρυθμό. Το Φεβρουάριο, το CDC προειδοποίησε ότι πέρσι, το 5% των λοιμώξεων από Shigella ήταν «εκτεταμένα ανθεκτικά στα φάρμακα» - που σημαίνει ότι δεν ανταποκρίθηκαν σε ορισμένα αντιβιοτικά – σε σχέση με το 0% του 2015. Το βακτήριο Shigella μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής, ιδιαίτερα μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άντρες.

Τα βακτήρια δεν είναι ο μόνος ένοχος. Στις ΗΠΑ, οι αντιμυκητιακές λοιμώξεις ανθεκτικές στα φάρμακα από τον μύκητα Candida auris αυξήθηκαν κατά 60% το 2020, σύμφωνα με το CDC.

Παγκοσμίως, περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από αντοχή στα αντιβιοτικά, ξεπερνώντας τους θανάτους από HIV, φυματίωση και ελονοσία μαζί, δήλωσε η Valeria Gigante, επικεφαλής της ομάδας του τμήματος μικροβιακής αντοχής του ΠΟΥ.

Η μικροβιακή αντοχή είναι μια από τις κορυφαίες απειλές για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα παγκοσμίως.

«Ίσως 5 ή 10 χρόνια αργότερα, οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν πρότυπα ανθεκτικότητας παρόμοια με αυτά που αντιμετωπίζουμε στην Ινδία ή την Ελλάδα», δήλωσε ο Δρ. Venkatasubramanian Ramasubramanian, πρόεδρος της Εταιρείας Κλινικών Λοιμωδών Νοσημάτων της Ινδίας. «Είναι θέμα χρόνου».

Ο ΠΟΥ λέει ότι ο ρυθμός αντοχής στα αντιβιοτικά επιταχύνεται. Από το 1970 έως το 2000, ο μέσος χρόνος που χρειάστηκε για να αναπτυχθεί ανθεκτικότητα στα νέα αντιβιοτικά ήταν μόλις 2 έως 3 χρόνια, από το μέσο όρο 11 ετών από το 1930 έως το 1950. Η αντίσταση εκτοξεύτηκε στα ύψη κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας όταν πολλά συστήματα υγείας έκαναν υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, τα οποία δεν έχουν καμία επίδραση στην COVID-19 επειδή προκαλείται από έναν ιό και όχι από ένα βακτήριο.


Σχετικά Άρθρα