ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μεταμόσχευση νεφρών χοίρου, σε πιθήκους, ανοίγει νέους δρόμους και για τον άνθρωπο

16 Οκτωβρίου 2023, 10:00

images

Περίπου 13 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα, αναμένοντας μόσχευμα νεφρού, λόγω έλλειψης δωρητών οργάνων μόνο στις ΗΠΑ και άλλοι τόσοι αν όχι περισσότεροι, καταλήγουν εξαιτίας της ίδιας έλλειψης στην ΕΕ. Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι χοίροι θα μπορούσαν να είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα καθώς ήδη εδώ και χρόνια χρησιμοποιούμε με μεγάλη επιτυχία βαλβίδες καρδιάς σε ανθρώπους. Σε μία νέα δοκιμή, για την οποία οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι η μεγαλύτερη του είδους της, η ερευνητική ομάδα μεταμόσχευσε νεφρούς από γενετικά τροποποιημένους χοίρους σε πιθήκους που έζησαν για χρονικό διάστημα που θεωρείται ρεκόρ.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η μελέτη αυτή, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, θα μπορούσε σύντομα να οδηγήσει σε δοκιμές σε ανθρώπους.

Οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά τους χοίρους, ώστε οι νεφροί τους να μπορούν να μεταμοσχευθούν σε άλλο είδος και να βελτιώσουν τις πιθανότητες να τους δεχθεί ο νέος οργανισμός. Ακόμη και όταν ένας άνθρωπος δωρίζει ένα όργανο σε άλλον άνθρωπο, ο λήπτης πρέπει να παίρνει φάρμακα για να καταστέλλει το ανοσοποιητικό του σύστημα για το υπόλοιπο της ζωής του, ώστε το σώμα του να μην απορρίπτει το μόσχευμα.

Με βάση προηγούμενα πειράματα δωρεάς οργάνων χοίρων σε πρωτεύοντα, ακόμη και αυτά που αφορούσαν γενετικά τροποποιημένους χοίρους, οι επιστήμονες έπρεπε να χρησιμοποιήσουν σημαντικό αριθμό ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, που σημαίνει ότι τα πειράματα δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αναλογικά σε πειράματα δωρεάς ανθρώπινων οργάνων, όπως επεσήμαναν οι ερευνητές.

Η ομάδα μεταμόσχευσε νεφρούς χοίρου σε περισσότερους από 20 πιθήκους.

Κανένας από τους πιθήκους από όσους έλαβαν μη γενετικά τροποποιημένο μόσχευμα νεφρού από χοίρους, δεν επέζησε για περισσότερες από 50 ημέρες. Ωστόσο οι πίθηκοι που εξέλαβαν μόσχευμα μετά από πλήρη γονιδιακή προσαρμογή, έζησαν πολύ περισσότερο: 5 πίθηκοι έζησαν περισσότερο από 1 χρόνο και ένας έζησε περισσότερο από 2 έτη.

Ο Δρ Robert Montgomery, διευθυντής του Ινστιτούτου Μεταμοσχεύσεων Langone του NYU, πιστεύει ότι η νέα δοκιμή είναι «μια σημαντική συμβολή που δείχνει βελτιωμένη επιβίωση των νεφρών χοίρου που έχουν υποστεί εκτεταμένη επεξεργασία γονιδίων σε μη ανθρώπινα πρωτεύοντα».

Σχετικά Άρθρα