ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η καρδιά «πληγώνεται» από το άγχος και την κατάθλιψη

11 Μαΐου 2023, 07:00

images

Το άγχος, το μετατραυματικό στρες και η κατάθλιψη, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε άτομα κάτω των 40 ετών. Αυτό δείχνει μία νέα μελέτη που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ορισμένες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η αϋπνία, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων γενικά. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο European Journal of Preventive Cardiology και ανοίγουν μία νέα επιστημονική συζήτηση γύρω από το θέμα.

Οι συγγραφείς της μελέτης ερεύνησαν τη βάση δεδομένων της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλισης Υγείας της Κορέας για άτομα ηλικίας 20 έως 39 ετών. Αφού εξαιρέθηκαν εκείνα με ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου - γνωστού ως καρδιακή προσβολή - ή εγκεφαλικό, παρακολούθησαν 6.557.727 ενήλικες, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εξετάσεις υγείας μεταξύ 2009 και 2012.

Από αυτή την ομάδα, 856.927 (13,1%) είχαν τουλάχιστον 1 διαταραχή ψυχικής υγείας, με σχεδόν τους μισούς (47,9%) να βιώνουν άγχος. Ένα μεγάλο ποσοστό των υπολοίπων συμμετεχόντων, είχε κατάθλιψη και αϋπνία (21,2% και 20%, αντίστοιχα). Άλλες ανησυχίες περιελάμβαναν τη διπολική διαταραχή, τις διατροφικές διαταραχές, τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και τη διαταραχή χρήσης ουσιών.

Στη συνέχεια, η κατάσταση της υγείας όλων των συμμετεχόντων παρακολουθούνταν για 7,6 χρόνια κατά μέσο όρο, μέχρι το Δεκέμβριο του 2018. Στο διάστημα αυτό αναφέρθηκαν συνολικά 16.133 έμφραγμα του μυοκαρδίου και 10.509 εγκεφαλικά επεισόδια. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ διαταραχών ψυχικής υγείας και καρδιαγγειακής νόσου, λαμβάνοντας υπόψη πρόσθετους παράγοντες κινδύνου όπως ηλικία, φύλο, εισόδημα, σωματική δραστηριότητα, συνήθειες καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ και ανησυχίες για την υγεία, όπως ο διαβήτης και η νεφρική νόσος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με διαταραχή ψυχικής υγείας, είχαν έως και 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν προβλήματα σχετικά με την ψυχική υγεία.

Το επίπεδο αυξημένου κινδύνου καρδιακής νόσου, διέφερε μεταξύ διαταραχών ψυχικής υγείας. Για παράδειγμα, τα άτομα με PTSD είχαν 213% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή προσβολή και τα άτομα με σχιζοφρένεια 161% περισσότερες πιθανότητες. Ενώ το άγχος αντιπροσώπευε την πλειονότητα των διαταραχών ψυχικής υγείας που σημειώθηκαν, αυτό σχετίζεται μόνο με αυξημένο κίνδυνο κατά 53%.

Παρά το γεγονός ότι τα άτομα με μετατραυματικό στρες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού δεν ήταν αυξημένος. Αυτό ίσχυε και για άτομα με διατροφικές διαταραχές.

Ο Δρ Majid Basit, καρδιολόγος στο Memorial Hermann στο Χιούστον, τόνισε ότι αυτά τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με πολλές προηγούμενες μελέτες. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν προσέφεραν πιθανές εξηγήσεις γι' αυτό το διαφορετικό αποτέλεσμα, δηλώνοντας απλώς ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα.


Σχετικά Άρθρα