ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η φωτορύπανση ίσως απειλεί την όραση των κατοίκων στις μεγαλουπόλεις

19 Ιανουαρίου 2024, 16:00

images

Ερευνητές από το Κολέγιο Ιατρικής του Εθνικού Πανεπιστημίου του Ζεζού στη Νότια Κορέα με επικεφαλής τη Δρ Ahnul Ha από το τμήμα Οφθαλμολογίας, δημοσίευσαν τη σχετική εργασία τους στο JAMA Network Open τονίζοντας ότι ότι όσο πιο έντονα είναι τα φώτα των δρόμων και των πινακίδων στα κτήρια, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες για να πάθουν οι κάτοικοι της περιοχής ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η σχέση μεταξύ του οφθαλμολογικού αυτού προβλήματος, που προκαλεί ετησίως τις περισσότερες τυφλώσεις ηλικιωμένων στον κόσμο, και του εξωτερικού τεχνητού φωτισμού «εντοπίστηκε αποκλειστικά σε αστικές περιοχές, όπου το μέσο επίπεδο εξωτερικού τεχνητού φωτισμού τη νύχτα ήταν τρεις φορές υψηλότερο από ό,τι στις αγροτικές περιοχές».

Αναλυτικά τα ευρήματά τους επισημαίνουν ότι ακόμα και ελαφρώς εντονότερος αστικός φωτισμός, συνδέθηκε με 12% υψηλότερο κίνδυνο με τον κίνδυνο να αυξάνεται επίσης με την ηλικία και τους άνδρες να αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού. Επιπρόσθετοι παράγοντες  που συντελούν στην εμφάνιση ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, είναι η παχυσαρκία, το συστηματικό κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. 

Οι Κορεάτες ερευνητές θυμίζουν άλλωστε ότι και προηγούμενες επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει το τεχνητό φως με βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών μεταξύ άλλων επιδρώντας και στον κιρκάδιο ρυθμό (ύπνο) και στα επίπεδα των ορμονών στον οργανισμό.

Για την παρούσα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία περισσότερων από 126.000 συμπατριωτών τους ηλικίας 50 ετών και άνω, 4.100 περίπου εκ των οποίων είχαν ήδη διαγνωστεί με ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας συγκρίνοντας δορυφορικές εικόνες που αποτύπωναν τα επίπεδα φωτισμού σε όλη τη Νότια Κορέα τη νύχτα. 

Η μελέτη «είναι η πρώτη που δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει σχέση», σχολίασε ο Δρ Matthew Gorski, επίκουρος καθηγητής Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή Zucker του Πανεπιστημίου Hofstra στη Νέα Υόρκη, τονίζοντας ότι δεν αποδεικνύει με επιστημονικούς όρους 100% τη συσχέτιση. 

«Σίγουρα δεν πρόκειται να πω στους ασθενείς μου να αλλάξουν τις συμπεριφορές τους ή να φορούν γυαλιά για προστασία από το τεχνητό φως τη νύχτα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «είναι απλώς ένα πρώτο δεδομένο και θα χρειαστούν πρόσθετες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αν αυτά τα αποτελέσματα είναι όντως αληθή».

Σχετικά Άρθρα