ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η εργασία κάτω από τον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος

09 Νοεμβρίου 2023, 10:00

images

Η εργασία κάτω από τον ήλιο θα μπορούσε να αποτελεί σημαντική αιτία καρκίνου του δέρματος παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Οι δύο υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσαν από κοινού νέες εκτιμήσεις που συνδέουν την εργασία σε εξωτερικούς χώρους υπό το φως του ηλίου, με το μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος. Η έκθεσή τους, που δημοσιεύτηκε στο ερευνητικό περιοδικό Environment International, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σχεδόν 1 στους 3 θανάτους από μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία από την υπαίθρια εργασία.

Τα νέα δεδομένα θα κατατάξουν την επαγγελματική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία – δηλαδή την εκτέλεση εργασιών σε εξωτερικούς χώρους κάτω από τον ήλιο - ως την 3η σημαντικότερη καρκινογόνο αιτία που σχετίζεται με την εργασία, μετά από τον αμίαντο και τη σκόνη πυριτίου.

«Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό θέμα, γιατί είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για καρκίνο του δέρματος που σχετίζεται με την εργασία που έχουμε παγκοσμίως», δήλωσε ο Frank Pega, επιδημιολόγος στον ΠΟΥ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Ο «μη μελανωματικός καρκίνος του δέρματος» αναφέρεται σε μια ομάδα καρκίνων που αναπτύσσονται στα ανώτερα στρώματα του δέρματος, πέρα από τα μελανοκύτταρα που παράγουν μελανίνη. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει καρκίνους όπως το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Η υπεριώδης ακτινοβολία από το ηλιακό φως είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρκίνους του δέρματος: Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να βλάψει τα κύτταρα του δέρματος και, με την πάροδο του χρόνου, να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος.

Ως αποτέλεσμα, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο του ΠΟΥ αναγνωρίζει την ηλιακή ακτινοβολία ως καρκινογόνο της Ομάδας 1, στην οποία συγκαταλέγονται παράγοντες που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο στους ανθρώπους.

Η έκθεση καταλήγει στο ότι, το 2019, 1,6 δισεκατομμύρια εργαζόμενοι εκτέθηκαν στην υπεριώδη ακτινοβολία. Οι άνδρες και οι νεαροί ενήλικες εκτέθηκαν περισσότερο, αλλά ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που εκτέθηκαν στην υπεριώδη ακτινοβολία κατά την εργασία, μειώθηκε κατά 32% από το 2000 έως το 2019.

Ωστόσο, παρά τη μείωση αυτή, ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο του δέρματος που συνδέονται με την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία κατά την εργασία αυξήθηκε κατά περίπου 90% την ίδια περίοδο, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Τέλος, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία στο χώρο εργασίας, προκάλεσε 18.960 θανάτους από μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος το 2019, η πλειονότητα των οποίων ήταν άνδρες.

Σχετικά Άρθρα