ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μάς κλείνει στα σπίτια σε αδράνεια

20 Ιανουαρίου 2024, 09:00

images

Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν βοηθάει στην απόφαση των κατοίκων μίας πόλης να κινηθούν με τα πόδια ή να σκηθούν σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο Journal of Public Health. 

Οι Βρετανοί ερευνητές μελέτησαν πώς τα επίπεδα ρύπανσης του περιβάλλοντος επηρεάζουν τη σωματική δραστηριότητα και την τάση για αδράνεια, η οποία ορίστηκε ως ο χρόνος που περνάει ένα άτομο ξαπλωμένο, καθισμένο ή όρθιο χωρίς να κινείται. Όπως φάνηκε, η μακροχρόνια έκθεση σε επίπεδα υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οδηγεί σε αύξηση του χρόνου καθόμαστε σε αδράνεια κάθε μέρα.

«Γνωρίζουμε εδώ και αρκετά χρόνια ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει στις καρδιομεταβολικές και αναπνευστικές παθήσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2019, εκτίμησε ότι το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει αέρα που περιέχει υψηλά επίπεδα ρύπων. Το ανησυχητικό είναι ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί επίσης να επηρεάζει την προθυμία ή την ικανότητα των ανθρώπων να ασκούνται με ευχαρίστηση. Αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους και λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς, δημιουργώντας τις συνθήκες για αύξηση της πιθανότητας ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων», τόνισε ο Δρ Jonathan Goldney από το Πανεπιστήμιο του Leicester.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 644 άτομα που διέτρεχαν κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και συμμετείχαν σε πρόγραμμα το οποίο ενθάρρυνε το καθημερινό περπάτημα. Οι συμμετέχοντες έφεραν επάνω τους φορητές συσκευές επί μία εβδομάδα, οι οποίες παρακολουθούσαν τη σωματική δραστηριότητα και τις περιόδους αδράνειας. 

Σχετικά Άρθρα