ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Γουρούνες» και κατάγματα λεκάνης

27 Ιουλίου 2020, 07:00

images

Ένα μεγάλο πρόβλημα ιδίως αυτή την εποχή είναι τα τροχαία ατυχήματα που συμβαίνουν με τις γνωστές μηχανές «γουρούνες» αλλά και με άλλα δίκυκλα ή ακόμα και με αυτοκίνητα. Αν και με χαμηλή  δραστηριότητα σε τουρισμό, λόγω του πανδημίας του κορωνοϊού,  δίδεται στους οδηγούς η  ψευδαίσθηση ότι μπορούν αναπτύξουν μεγάλες  ταχύτητες σε ένα δυστυχώς άθλιο πολλές φορές οδικό δίκτυο. 

Μας εξηγεί ο χειρουργός ορθοπεδικός, ειδικός στις κακώσεις της λεκάνης, Σπύρος Δαρμανής:

Σαν αποτέλεσμα, ενώ αναμένεται ελάττωση του αριθμού των τροχαίων, αναμένεται αύξηση της βαρύτητάς τους.  Μηχανισμοί πρόκλησης των κακώσεων αυτών  είναι πτώση από ύψος όταν το όχημα βρεθεί στον γκρεμό, πλήξη από το  πλάι, όπως επίσης και  πλήξη του περινέου (ουρογεννητική περιοχή) στο ντεπόζιτο της μηχανής ή ακόμη και όταν οι προαναφερθείσες μηχανές «τουμπάρουν». 

Οι πιο πάνω μηχανισμοί κακώσεων αποτελούν τους βασικούς μηχανισμούς για την πρόκλησή καταγμάτων της λεκάνης (πυέλου),  των πολύ σοβαρών  και απειλητικών  για τη ζωή κακώσεων.  Σε όλες αυτές τις κακώσεις μπορούν να προστεθούν και κακώσεις χαμηλότερης ενέργειας που συμβαίνουν σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα μέχρι και σε ηλικιωμένους,  που ομοίως αυτή την περίοδο των διακοπών μπορούν να έχουν πτώσεις εξ ιδίου ύψους ή και παρασύρσεις από οχήματα. Ποιο είναι το πρόβλημά όμως σε αυτές τις συγκεκριμένες κακώσεις,  δηλαδή στα κατάγματα της λεκάνης;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μεγάλη αιμορραγία που συνοδεύει αυτές τις κακώσεις  όπως επίσης και οι συνοδές βλάβες από άλλα συστήματα και όργανα του οργανισμού ( ρήξη εντέρου, ρήξη σπληνός, θλάση πνεύμονα) οι οποίες απαιτούν  άμεση ιατρική παρέμβαση. Γνωρίζουμε ασφαλώς ότι το υγειονομικό σύστημα των νησιών, ακόμα και όταν διαθέτει έμπειρο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, δεν διαθέτει τα μέσα για την άμεση αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών ώστε να έχουν θετική έκβαση. 

Συνεπώς το κυριότερο άμεσο πρόβλημα είναι η ανάσχεση της αιμορραγίας και η συνεχής παρακολούθηση (monitoring) των ασθενών. Πολύ εύκολα καταλαβαίνουμε ότι η αντιμετώπιση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί επιτόπου, ούτε σε κέντρα υγείας ούτε σε αγροτικά ιατρεία ούτε ακόμα και σε μικρά περιφερειακά νοσοκομεία αλλά απαιτείται άμεση διακομιδή σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο ή σε κάποιο εξειδικευμένο κέντρο .Η  τραγική ειρωνεία (που όμως συμβαίνει!!) είναι ότι συνήθως την περίοδο των διακοπών ακόμα και στα μεγάλα νοσοκομεία το έμπειρο προσωπικό που μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα περιστατικά συνήθως απουσιάζει σε άδεια.

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Εδώ φαίνεται η παραμόρφωση στο ντεπόζιτο της μηχανής στο σημείο της πυέλου του αναβάτη).


Τα κατάγματα της πυέλου απαιτούν όπως είπαμε άμεση αντιμετώπιση, εντός ωρών (όχι εντός ημερών). Γι’ αυτό απαιτείται η διακομιδή τους σε κεντρικά νοσοκομεία ή εξειδικευμένα  κέντρα όπου υπάρχει η δυνατότητα για αρτηριακό  εμβολισμό, μονάδα εντατικής θεραπείας,  ύπαρξη αιμοδοσίας,  χειρουργικές ειδικότητες που ασχολούνται με το τραύμα και ακόμα καλύτερα όταν υπάρχει ειδικός απεικονιστικός εξοπλισμός και τεχνολογία αιχμής που μπορεί να εξασφαλίσει άμεση σταθεροποίηση των κακώσεων με τη βοήθεια  χειρουργικής  χαμηλής παρεμβατικότητας  (Ο arm, τρισδιάστατη διεγχειρητική απεικόνιση, όπως έχουμε την χαρά να διαθέτουμε στο κέντρο μας).  Τονίζουμε για μία ακόμα φορά αν και υπάρχει πολύ έμπειρο ιατρικό και το συλλεκτικό προσωπικό τα περισσότερα περιφερικά νοσοκομεία δεν υπάρχει δυνατότητα να αντιμετωπίσω και πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για την άμεση διακομιδή .

Μείζονος σημασίας είναι  η επικοινωνία πριν τη διακομιδή του ιατρού που παρέλαβε τον ασθενή στο σημείο το τραυματισμού, με τον ιατρό στο εξειδικευμένο κέντρο που θα αντιμετωπίσει χειρουργικώς τις κακώσεις του.  Απαιτείται άμεση  τηλεφωνική επικοινωνία και πληροφορίες πολύ σημαντικές οι οποίες θα μας βοηθήσουν να  κερδίσουμε χρόνο για την καλύτερη προετοιμασία για την υποδοχή του τραυματία και την γρήγορη έναρξη της αντιμετώπισης.  Τέτοιες πληροφορίες είναι η κατάσταση των μαλακών μορίων και του δέρματος,  η γενική κατάσταση του ασθενούς, η λήψη φαρμάκων, πληροφορίες για συνυπάρχουσες παθήσεις και τέλος πολύ βασικές είναι πληροφορίες σχετικά με τον μηχανισμό του τραυματισμού (πτώση από ύψος , πλήξη από μπροστά κλπ). 

Δεν ξεχνούμε την ψηφιακή αποτύπωση (φωτό), τόσο των σημείων τραυματισμού πάνω στον ασθενή πριν γίνει επίδεση,  όσο και αν υπάρχει δυνατότητα του σημείου τραυματισμού στο δρόμο , το  αυτοκίνητο, το εντύπωμα στο ντεπόζιτο της μηχανής.  Ο χειρουργός  καταλαβαίνει από αυτές τις φωτογραφίες την ποσότητα της ενέργειας που απορρόφησε το σώμα του ασθενούς…  

Όμως, αν και η αντιμετώπιση αυτών των κακώσεων έχει εξελιχθεί πάρα πολύ στις μέρες μας και μιλάμε ουσιαστικά για γρήγορη επάνοδο των ασθενών στην οικογένειά τους, στην εργασία τους, και στις ασχολίες τους με το δυνατόν λιγότερα υπολειμματικά ενοχλήματα, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι προτιμότερο κι απ’ την βέλτιστη θεραπευτική αντιμετώπιση είναι η πρόληψη και ειδικά  σε τέτοιες σοβαρές κακώσεις οι οποίες όχι μόνο απειλούν την ζωή των ασθενών αλλά πολύ περισσότερο καταλείπουν πολύ σοβαρές αναπηρίες σ’αυτή την ηλικιακή ομάδα που δυστυχώς αφορά πολύ νεαρά άτομα. Επομένως προσοχή και σε αυτές τις διακοπές,  πέρα από τον κορωνοϊό,  οι απειλητικές για τη ζωή κακώσεις  είναι και αυτές εδώ…..

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα