ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπάρχει συσχέτιση βιοδεικτών λιπιδίων και διπολικής διαταραχής

10 Μαΐου 2024, 10:00

images

Όταν ένα άτομο έχει διπολική διαταραχή, βιώνει έναν φαύλο κύκλο εναλλασσόμενων θετικών και αρνητικών συναισθημάτων.  Η πάθηση μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την καθημερινότητα ενός ατόμου. Τα αίτια της διπολικής διαταραχής, μπορεί να ποικίλλουν, αλλά πιστεύεται ότι η πάθηση μπορεί να σχετίζεται με γενετικούς παράγοντες. Μία νέα μελέτη παρουσιάζει στοιχεία ότι η διπολική διαταραχή, μπορεί να είναι τουλάχιστον εν μέρει προϊόν χαμηλών επιπέδων αραχιδονικού οξέος και αραχιδονικών λιπιδίων που προάγουν την υγεία των κυττάρων.

Χρησιμοποιώντας μεταβολικά δεδομένα από 14.296 Ευρωπαίους, οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν 913 μεταβολίτες για τυχόν σύνδεση με διπολική διαταραχή, εντοπίζοντας 33 που πράγματι σχετίζονται με την πάθηση. Οι περισσότεροι από τους μεταβολίτες, συμπεριλαμβανομένου του αραχιδονικού οξέος, ήταν λιπίδια. Δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ των λιπιδίων και άλλων διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια ή η κατάθλιψη.

Ακόμη, η μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι συσχετίσεις λιπιδίων με τη διπολική διαταραχή, προκλήθηκαν από γενετικές παραλλαγές εντός του συμπλέγματος γονιδίων FADS1/2/3, το οποίο είναι γνωστό ότι είναι μια περιοχή ισχυρού παράγοντα κινδύνου για διπολική διαταραχή και είναι υπεύθυνο για την έναρξη της μετατροπής του λινολεϊκού οξέος σε αραχιδονικό οξύ.

Ο Jason Ng, MD, αναπληρωτής καθηγητής ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, εξήγησε ότι το σύμπλεγμα γονιδίων FADS1/2/3 οδηγεί σε «λιπίδια ορισμένων διαμορφώσεων που μπορεί να μειώσουν ή να αυξήσουν τον κίνδυνο BPD».

Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, ο David Stacy, PhD, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, περιέγραψε τον ρόλο των γονιδίων στην κωδικοποίηση μιας οικογένειας ενζύμων λιπαρών οξέων που οδηγούν τη μετατροπή του διατροφικού λινολεϊκού οξέος σε αραχιδονικό οξύ.

«Δεδομένου ότι αυτό το σύμπλεγμα γονιδίων εμπλέκεται στη διπολική διαταραχή, τα διαταραγμένα μονοπάτια σύνθεσης αραχιδονικού οξέος μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας», δήλωσε ο Stacy. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Biological Psychiatry.

Σχετικά Άρθρα