ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γονίδια και διατροφή είναι παράγοντες εμφάνισης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου

07 Ιουλίου 2023, 07:00

images

Μελέτη γενετικής παραλλαγής που κάνει τα ποντίκια πιο επιρρεπή στη φλεγμονή του εντέρου μετά από δίαιτα πλούσια σε λιπαρά, εντόπισε υποψήφια γονίδια που μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ΙΦΝΕ) στους ανθρώπους. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο eLife.

Η εργασία που περιγράφεται από τους εκδότες ως θεμελιώδης μελέτη, παρέχει ένα πλαίσιο για τη χρήση προσεγγίσεων της γενετικής συστημάτων για την κατανόηση των πολύπλοκων μηχανισμών της φυσιολογίας του εντέρου. Οι συγγραφείς δείχνουν πώς είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν γενετικά διαφορετικά ποντίκια για να διερευνήσουν την εντερική φλεγμονή και να εντοπίσουν γονίδια που επηρεάζονται από το περιβάλλον - σε αυτή την περίπτωση, μία δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά - και να εντοπίσουν πιθανούς στόχους θεραπείας για την ΙΦΝΕ σε ποντίκια και ανθρώπους. 

Οι συντάκτες περιγράφουν την ισχύ των αναλύσεων ως συναρπαστική και προσθέτουν ότι, ως πηγή, θα είναι χρήσιμη για τη σύνδεση γενετικών παραλλαγών και διατροφής με διαταραχές που σχετίζονται με το έντερο.

Είναι τεκμηριωμένο ότι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ΙΦΝΕ. Ωστόσο, ο αντίκτυπος της διατροφής ποικίλλει μεταξύ των ατόμων, υποδηλώνοντας αλληλεπίδραση με γενετικούς παράγοντες. Περισσότερα από 200 γονίδια κινδύνου έχουν εντοπιστεί για την ΙΦΝΕ, αλλά δεν υπάρχει ακόμη αποτελεσματική θεραπεία, και επομένως είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις αλληλεπιδράσεις γονιδίου με περιβάλλον που στηρίζουν τη φλεγμονή που τελικά εξελίσσεται σε ΙΦΝΕ.

«Οι διαφορές στην κλινική εικόνα της ΙΦΝΕ μεταξύ των ασθενών, καθώς και η ποικιλομορφία στη διατροφή και τον τρόπο ζωής, καθιστούν τις ανθρώπινες γενετικές μελέτες ένα αντικείμενο γεμάτο προκλήσεις», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας Xiaoxu Li, διδακτορικός ερευνητικός βοηθός στο Ινστιτούτο Βιομηχανικής, École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), στην Ελβετία. «Γενετικά διαφορετικοί πληθυσμοί ποντικών μάς επιτρέπουν να αντικατοπτρίζουμε τις διαφορές στους ανθρώπινους πληθυσμούς, ενώ ελέγχουμε αρκετούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η θερμοκρασία και η διατροφή, όταν εξερευνούμε τους γενετικούς διαμορφωτές της ΙΦΝΕ στο εργαστήριο».

Τα αποτελέσματα είναι κυρίως παρατηρητικά και συσχετιστικά, αλλά παρέχουν ένα σύνολο δεδομένων που δημιουργεί υποθέσεις που μπορούν να μελετηθούν περαιτέρω.

«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν σημαντικούς πιθανούς ρόλους 2 υποψηφίων γονιδίων στη χρόνια φλεγμονή του εντέρου που μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονώδεις διαταραχές», λέει ο ανώτερος συγγραφέας Johan Auwerx, καθηγητής στο Ινστιτούτο Βιομηχανικής, EPFL. 

«Η προσέγγισή μας για τη γενετική συστημάτων που χρησιμοποιεί ποντίκια GRP όπου το γενετικό υπόβαθρο είναι γνωστό και το περιβάλλον μπορεί να ελεγχθεί, επιτρέπει την ιεράρχηση των υποψηφίων γονιδίων σε μια πολύπλοκη ασθένεια, η οποία, όταν συνδυάζεται με μελέτες συσχέτισης σε όλο το ανθρώπινο γονιδίωμα από την UK Biobank, μπορεί να γενικευθεί σε ανθρώπους και μπορεί να έχει κλινική αξία».



Σχετικά Άρθρα