ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί κάποιοι δεν κόλλησαν SARS-CoV-2 ακόμα και πριν τα εμβόλια;

13 Μαρτίου 2023, 07:00

images

Τρία σχεδόν χρόνια χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, μία επιλεγμένη ομάδα ανθρώπων πέτυχε κάτι που κάποιοι πίστευαν ότι θα ήταν αδύνατο να συμβεί: Δεν βρέθηκαν ποτέ θετικοί στον κορωνοϊό. Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αναζητούν τους γενετικούς λόγους για τους οποίους αυτοί οι άνθρωποι κατάφεραν να αποφύγουν τη μόλυνση από το SARS-CoV-2, παρά την επανειλημμένη έκθεση στον ιό.

Γεννήθηκαν με μια μορφή ''σούπερ ανοσίας; Τι κρύβεται πίσω από τη δυνατότητά τους να μην μολύνονται από τον κορωνοϊό;

Από τις 11 Μαρτίου 2020, περισσότεροι από 676 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν επιβεβαιωμένη μόλυνση. Σχεδόν το 60% του πληθυσμού των ΗΠΑ είχε νοσήσει, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Θα μπορούσαν να υπάρξουν εκατομμύρια ακόμη μη καταγεγραμμένα κρούσματα, στις περιπτώσεις που τα άτομα δεν είχαν ποτέ συμπτώματα.

Παρόλο που εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί και έχουν λάβει προφυλάξεις, εξακολουθούν να αρρωσταίνουν από τον κορωνοϊό, είτε λόγω πρωτοφανών υποπαραλλαγών, είτε λόγω εξασθενημένης ανοσίας .

Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πιθανό ορισμένοι άνθρωποι να μην έχουν μολυνθεί ποτέ επειδή, όταν ξεκίνησε η πανδημία, αυτοί είχαν ήδη αναπτύξει ένα είδος βιολογικής θωράκισης ενάντια στον ιό που προκαλεί την COVID.

«Ψάχνουμε για σπάνιες γενετικές παραλλαγές που κάνουν τους ανθρώπους ανθεκτικούς στη μόλυνση από SARS-CoV-2», δήλωσε ο Δρ Jean-Laurant Casanova, ειδικευμένος στην Παιδιατρική Ανοσολογία, γενετιστής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ στη Νέα Υόρκη. «Αν τα ανακαλύπταμε, ο αντίκτυπος θα ήταν σημαντικός».

Ο Casanova εργάζεται με μια διεθνή ομάδα επιστημόνων σε ένα έργο που ονομάζεται Covid Human Genetic Effort. «Υπάρχουν μερικά γονίδια που τραβούν την προσοχή μας», είπε ο Δρ Andras Spaan, κλινικός μικροβιολόγος της ομάδας. «Ένα από αυτά, φυσικά, είναι το ACE2», ένα γονίδιο που είναι γνωστό ότι βοηθά την COVID να διεισδύσει στο σώμα.

Θεωρητικά, μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν DNA που κάνει το αντίθετο: Εμποδίζει το ACE2 ή άλλα γονίδια να επιτρέψουν την εισβολή του κορωνοϊού. Εάν οι ερευνητές μπορέσουν να μηδενίσουν έναν προστατευτικό γενετικό παράγοντα, είναι πιθανό να αναπτύξουν φάρμακα για την πρόληψη της μόλυνσης και την περαιτέρω εξάπλωση του ιού.



Σχετικά Άρθρα