ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιγενετική: Πιθανώς θα δώσει λύση στην υποτροπή του καρκίνου

16 Νοεμβρίου 2022, 07:00

images

Έρευνες της τελευταίας πενταετίας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η επιγενετική θα μπορούσε να αποτελέσει την απάντηση σε πολλά ερωτήματα σχετικά με το πώς οι καρκίνοι εμφανίζονται, πολλαπλασιάζονται και υποτροπιάζουν.

Ενώ το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι δευτερογενείς καρκίνοι, οι οποίοι είναι καρκίνοι που μπορούν να προκύψουν χρόνια μετά την αρχική θεραπεία, εξακολουθούν να αποτελούν αίνιγμα.

Η έλλειψη κατανόησης σχετικά με τους μηχανισμούς που οδηγούν τον καρκίνο σε υποτροπή, έχει καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολη την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο καθηγητής Luca Magnani, από το  Imperial College London, δήλωσε: «Το εργαστήριό μου ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως να καταλάβει γιατί ο καρκίνος του μαστού, για παράδειγμα, μπορεί να υποτροπιάσει 20 χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση. Και πιστεύουμε πραγματικά ότι όλες αυτές οι κρυφές φάσεις που ονομάζουμε αδράνεια, όταν αυτά τα καρκινικά κύτταρα δεν κάνουν τίποτα, κάθονται σαν να πεθαίνουν, στο σώμα των γυναικών, πιστεύουμε ότι όλα αυτά είναι επιγενετικά και όταν ο όγκος σβήνει, οπότε όταν ο όγκος ξυπνήσει, πιστεύουμε επίσης ότι αυτή η μετάβαση είναι καθαρά επιγενετική».

Πρόσφατες έρευνες εξέτασαν ειδικά τους πρωτοπαθείς καρκίνους, αλλά για τον καθηγητή Magnani, η επόμενη μεγαλύτερη ερώτηση μπορεί να αφορά το ρόλο της επιγενετικής σε αυτούς τους δευτερογενείς καρκίνους.

«Νομίζω ότι όσον αφορά τη βιολογία του καρκίνου, το μεγάλο ερώτημα είναι, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις επιγενετικές αλλαγές στο πλαίσιο των νέων θεραπευτικών μεθόδων; Επειδή νομίζω ότι κυριολεκτικά αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι πως θέλουμε να σταματήσουμε τον όγκο από την πιθανότητα εξέλιξης. Και έτσι νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να εντοπίσουν επιγενετικές ευπάθειες», υποστήριξε ο Magnani.

«Έτσι, για παράδειγμα, είναι τα καρκινικά κύτταρα πιο εθισμένα σε συγκεκριμένες επιγενετικές αλλαγές από τα φυσιολογικά κύτταρα;». Τέτοιου είδους απορίες πρέπει να λυθούν, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την αξιοποίηση της επιγενετικής στον τομέα αυτό.

Τέλος, ενώ η επιγενετική των καρκίνων είναι πιο δύσκολο να διερευνηθεί από τις μεταλλάξεις του DNA που μπορούν τώρα να ανακαλυφθούν χρησιμοποιώντας φθηνότερη και πιο άμεσα διαθέσιμη αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος, μπορεί να κρατούν το κλειδί για να κατανοήσουμε από πού προέρχονται οι ως τώρα αποτυχίες για την πρόληψη και τη θεραπεία καρκίνων.  


Σχετικά Άρθρα