ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Τρίτη Ηλικία στην Κύπρο

02 Οκτωβρίου 2023, 10:00

images

Η Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας γιορτάζεται παγκοσμίως την 1η Οκτωβρίου με εκδηλώσεις που στόχο έχουν την αναγνώριση της συνεισφοράς των ηλικιωμένων στις κοινωνίες και που αναδεικνύουν τα προβλήματα περιθωριοποίησης και μοναξιάς που αντιμετωπίζουν πολλοί εξ αυτών. Η παγκόσμια ημέρα καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Η «Δεκαετία Υγιούς Γήρανσης» 2021-2030 που έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ, έχει στόχο τη βελτιστοποίηση της «λειτουργικής ικανότητας» των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και τη μακροζωία με υγεία και ευεξία. Η υγιεινή διατροφή, το περπάτημα και οι καθημερινές κοινωνικές επαφές είναι το τρίπτυχο για ευτυχισμένη Τρίτη Ηλικία.

Χθες με αφορμή τις εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα απηύθυνε χαιρετισμό η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου στην 3η Παγκύπρια Πορεία Αγάπης «Περπατώ για την Τρίτη Ηλικία», στο Φοινί και έκανε μία ελπιδοφόρα ανακοίνωση για τους ηλικιωμένους στη χώρα...

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

"Είναι με αισθήματα εκτίμησης και χαράς που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την 3η Παγκύπρια Πορεία Αγάπης «Περπατώ για την Τρίτη Ηλικία», που διοργανώνεται από την Οργάνωση Πρεσβυτέρων Πολιτών Κύπρου και το Συμβούλιο Κοινοτικής Ευημερίας (ΣΚΕ) Φοινιού, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πρεσβυτέρων ESU.

Σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος λόγω της επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορούσε να παραστεί σήμερα στην εκδήλωση.

Πριν από 33 χρόνια, στις 14 Δεκεμβρίου 1990, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όρισε την 1η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία, στο πλαίσιο της προώθησης και εφαρμογής του διεθνούς πλάνου δράσης του ΟΗΕ για τη γήρανση. Φέτος, με ορόσημο τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την υιοθέτηση της οικουμενικής διακήρυξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τον ΟΗΕ, η Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας έχει θέμα «Εκπληρώνοντας τις υποσχέσεις της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την τρίτη ηλικία: Σε όλες τις γενιές» και εστιάζει στην ιδιαιτερότητα των ατόμων τρίτης ηλικίας σε ό,τι αφορά την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και τους τρόπους ενίσχυσης της αλληλεγγύης των γενεών με σκοπό την επίτευξη των Στόχων για Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ.

Κυρίες και κύριοι,
Επιλεγώ την ημέρα αυτή, την Παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων για να ανακοινώσω επίσημα ότι η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, έλαβε σε ανώτατο επίπεδο την πολιτική απόφαση να καταρτιστεί Εθνική Στρατηγική και Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την τρίτη ηλικία. Συντονιστικός φορέας είναι το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και θα υπάρχει διυπουργική συμμετοχή καθώς και συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων.

Στόχος είναι μεταξύ άλλων η ενεργός γήρανση, η βελτίωση των συνθήκων διαβίωσης, η ενίσχυση των δυνατοτήτων των ηλικιωμένων, η συμπερίληψη, η δια βίου μάθηση, η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στήριξης και φροντίδας...".

Στην Ελλάδα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας (1η Οκτωβρίου), το Ινστιτούτο Prolepsis κάλεσε όσους πολίτες επιθυμούν, να ενταχθούν ως εθελοντές στο πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία και να στηρίξουν τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας. Στόχοι του προγράμματος είναι η καταπολέμηση της μοναξιάς, της κοινωνικής απομόνωσης και της περιθωριοποίησης των ατόμων 65 ετών και άνω, μέσα από την ανθρώπινη επαφή και τη δημιουργία σχέσεων φιλίας και κοινωνικών δεσμών.

Οι εθελοντές συνδέονται με άτομα της Τρίτης Ηλικίας, επικοινωνούν τηλεφωνικά μαζί τους σε τακτική βάση, πραγματοποιούν συναντήσεις, τους ενδυναμώνουν ψυχικά και συναισθηματικά και δημιουργούν σχέσεις φιλίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συλλογικές δράσεις, όπως περιπάτους, επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους, δράσεις ψυχαγωγίας κ.ά.  Εκτός από τη διασύνδεση με τους ηλικιωμένους, οι εθελοντές υποστηρίζουν και την Τηλεφωνική Γραμμή για τη Μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία – 2106101300. Η γραμμή λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 πμ με 10.00 μμ και οι εθελοντές απαντούν σε κλήσεις μοναχικών ηλικιωμένων που χρειάζονται κάποιον να τους ακούσει.

Το Ινστιτούτο, Prolepsis είναι ένας μη κερδοσκοπικός επιστημονικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στον χώρο της δημόσιας υγείας από το 1990. Αποστολή του Ινστιτούτου είναι να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, εκπονώντας ακαδημαϊκή έρευνα και εφαρμόζοντας τα αποτελέσματά της σε ανθρωπιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στην προαγωγή υγείας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Σχετικά Άρθρα