ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εντοπίστηκαν νευρώνες που καθορίζουν τον ανταγωνισμό και τη συμπεριφορά

25 Μαρτίου 2022, 09:00

images

Νέα έρευνα σε ποντίκια εντόπισε νευρώνες στον εγκέφαλο που επηρεάζουν τις ανταγωνιστικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ατόμων και που παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της κοινωνικής συμπεριφοράς των ομάδων. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Nature από μια ομάδα ερευνητών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

''Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις σε ανθρώπους και ζώα συμβαίνουν πιο συχνά σε μεγάλες ομάδες και αυτές οι ομαδικές αλληλεπιδράσεις παίζουν εξέχοντα ρόλο στην κοινωνιολογία, την οικολογία, την ψυχολογία, τα οικονομικά και τις πολιτικές επιστήμες'', δηλώνει ο επικεφαλής συγγραφέας S. William Li, MD/PhD φοιτητής στο MGH. "Εδώ, μπορέσαμε να μελετήσουμε τη συμπεριφορά των ομάδων αναπτύσσοντας ένα παράδειγμα στο οποίο μεγάλες ομάδες ποντικών παρακολουθούνταν ασύρματα σε χιλιάδες μοναδικές ανταγωνιστικές ομαδικές αλληλεπιδράσεις».

Ο Li και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η κοινωνική κατάταξη των ζώων στην ομάδα ήταν στενά συνδεδεμένη με τα αποτελέσματα σχετικά με την ανταγωνιστικότητα που αναπτύχθηκε μεταξύ τους, ενώ, εξετάζοντας σε πραγματικό χρόνο καταγραφές από νευρώνες στον εγκέφαλο ποντικών, η ομάδα ανακάλυψε ότι οι νευρώνες του εγκεφάλου αποθηκεύουν τις πληροφορίες κοινωνικής κατάταξης για να ενημερώνουν τις επερχόμενες αποφάσεις.

''Συλλογικά, αυτοί οι νευρώνες είχαν εξαιρετικά λεπτομερείς αναπαραστάσεις της συμπεριφοράς της ομάδας και της δυναμικής τους, καθώς τα ζώα συναγωνίζονταν μεταξύ τους για φαγητό'', εξηγεί ο ανώτερος συγγραφέας Ziv M. Williams, MD., νευροχειρουργός ογκολόγος στο MGH. Ο χειρισμός της δραστηριότητας αυτών των νευρώνων, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να αυξήσει ή να μειώσει τεχνητά την ανταγωνιστική προσπάθεια ενός ζώου και επομένως να ελέγξει την ικανότητά του να ανταγωνίζεται με επιτυχία τα άλλα. ''Με άλλα λόγια, θα μπορούσαμε να ρυθμίσουμε προς τα πάνω και προς τα κάτω την ανταγωνιστική ορμή του ζώου και να το κάνουμε επιλεκτικά χωρίς να επηρεάσουμε άλλες πτυχές της συμπεριφοράς του, όπως η ταχύτητα ή το κίνητρο'', τονίζει ο Williams.

Τέλος, τα ευρήματα δείχνουν ότι η ανταγωνιστική επιτυχία δεν είναι απλώς προϊόν της φυσικής κατάστασης ή της δύναμης ενός ζώου, αλλά μάλλον επηρεάζεται έντονα από τα σήματα στον εγκέφαλο που επηρεάζουν την ανταγωνιστική ορμή. «Αυτοί οι μοναδικοί νευρώνες είναι σε θέση να ενσωματώσουν πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον του ατόμου, τις ρυθμίσεις της κοινωνικής ομάδας και τους πόρους ανταμοιβής για να υπολογίσουν πώς να συμπεριφέρονται καλύτερα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες», καταλήγει ο Li.



Σχετικά Άρθρα