ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένας νέος τύπος βακτηρίων βρέθηκε στο 50% όγκων καρκίνου του παχέος εντέρου

22 Μαρτίου 2024, 16:00

images

Ένας τύπος βακτηρίου που προκαλεί οδοντική πλάκα μπορεί να βρίσκεται πίσω από μια ανθεκτική στη θεραπεία μορφή καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature. Ειδικότερα, το συγκεκριμένο βακτήριο, το οποίο φαίνεται να προστατεύει τα καρκινικά κύτταρα από φάρμακα που καταπολεμούν τον καρκίνο, βρέθηκε στο 50% των όγκων που εξετάστηκαν στη μελέτη. Η ανακάλυψη, λένε οι ειδικοί, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες και πιθανώς νέες μεθόδους προσυμπτωματικού ελέγχου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, είναι η 2η κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο στο δυτικό κόσμο και αναμένεται να οδηγήσει στο θάνατο 53.000 ανθρώπων μόνο στις ΗΠΑ το 2024, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Μάλιστα, τα ποσοστά αυξάνονται απότομα στους νεότερους: Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας κάτω των 55 ετών που διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου, σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 1995 και 2019, πηδώντας από το 11% στο 20% των περιπτώσεων. Επιπλέον, αυτές οι περιπτώσεις, συχνά διαγιγνώσκονται σε μεταγενέστερα, πιο επιθετικά στάδια.

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, είναι θεραπεύσιμος όταν διαγνωστεί έγκαιρα, αλλά τα κρούσματα σε νεότερους ανθρώπους αυξάνονται και δεν ξέρουμε το γιατί», δήλωσε ο Δρ Flavio Rocha, χειρουργός ογκολόγος και επικεφαλής ιατρός στο Ινστιτούτο Καρκίνου Knight του Πανεπιστημίου Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Η νέα έρευνα δεν απαντά σε αυτό το ερώτημα. Όμως, τα ευρήματα εγείρουν «το ερώτημα εάν υπάρχουν αυξημένα επίπεδα αυτού του βακτηρίου στον καρκίνο του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία, ο οποίος αυξάνεται παγκοσμίως για άγνωστους λόγους», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Susan Bullman, επίκουρη καθηγήτρια ανθρώπινης βιολογίας στο Κέντρο καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ.

Σχετικά Άρθρα